Somoskőújfalu határtelepülés. Az országgyűlés döntése alapján 2017 decembere óta viselheti a Hazatért falu (Pagi ad Patriam reversi) címet arra emlékezve, hogy a trianoni döntéseket követően 1924-ben Somoskő és Somoskőújfalu településeket, illetve a környékbeli bányákat és földeket visszacsatolták Magyarországhoz. A hazatérésnek emlékházat emeltek a községközpontban, s hagyományosan megünneplik a Hazatérés Napját február 15-én.

E vidéken az 1950-es években közel száz km bányavasút működött. Somoskőújfalura egy 760 mm nyomtávú sínpáron juttatták le a medvesi bányákból kitermelt követ. A település Vörösmarty utcájának végétől alig fél kilométeres sétával elérhető az igen látványos, homokkőbe fúrt kisvasúti alagút, melyen napjainkban gyalogos és hegyikerékpáros turistajelzés is átvezet. A helyiek „dunelnek” hívják, 146 m hosszú és 6 m magas.

A sokszor Palóc Olümposzként is emlegetett Karancs 729 méteres csúcsáról gyönyörű panoráma nyílik. A kilátóhoz Salgótarján felől alig öt kilométeres, de annál meredekebb turistaút vezet fel, melyen információs táblákon ismerkedhetünk meg a hegység értékeivel. Érdemes egy igen rövid kitérővel meglátogatni a Kápolna-hegyet is, ahol a Szent Margit-kápolnát a legenda szerint Margit emeltette, mert édesapja, IV. Béla király megmenekült a tatároktól (XIII. sz.). Minden évben egy Szent Péter és Pál napjához közel eső hétvégén tartják itt a Karancs-környéki keresztények hagyományos találkozóját. A környező falvakból a kápolnához több útvonalon is fel lehet jutni, 2-3 órás sétával kell számolni.

Somoskő vára már Szlovákia területén, Salgó vára Magyarországon található. A két várat együtt megmutató panoráma felvidéki területről, a Macskalyuki-bányákból tárul elénk. Budapest, Bécs és számos más európai nagyváros utcáit az innen származó bazaltkövekkel tették szilárd burkolatúvá. A bányák történetét, ahogyan a somoskői várhoz vezető úton a térség természeti értékeit is, egy-egy, háromnyelvű információs táblákkal ellátott tanösvényen ismerhetjük meg, melyek a szlovákiai határtelepülésről, Sátorosbányáról indulnak.