Rácalmás Dunára néző magaslaton fekszik; szigetfői területén találhatóak annak a középkori kolostornak a maradványai, melyben IV. Béla király leánya, a később szentté avatott Margit nevelkedett egy ideig. Utóbb a kolostorba görögkeleti vallású, bazilita apácák költöztek. Rácalmás kiváló borait ma is azokban a pincékben tárolják, amelyeket még a török időkben búvóhelynek vájtak. 

Rendezvény- és Turisztikai Központ kapott helyet a XVIII. században épült Jankovich-kúriában (Jankovich Miklós köz 5−7.). Hét termével, az Ökoturisztikai Központtal, illetve a gasztronómiai- és
a kézműves házzal várja festői környezetben mindazokat, akik ideális rendezvényhelyszínt keresnek. Állandó kiállításai a kelet-afrikai, a halász- és a helytörténeti kiállítás. 

Minden év májusában Almavirág Fesztivált rendeznek a Jankovich-kúria termeiben, parkjában sokféle programmal, koncerttel, kirakodóvásárral. A mára országos hírű, őszi Tökfesztivál három napon át szórakoztatja vendégeit. Koncertek, kézművesek, gasztronómiai különlegességek várják őket – megkapó színes forgatag egy „tök jó” családi fesztiválon.