Csákberény tiszta levegőjű, és szép a fekvése. Tájképi értékét gazdagítja XVIII. sz.-i római katolikus, illetve református temploma, kiegészülve az Orondi-hegy jellegzetes pincesorával. Itt napjainkig fennmaradt a hagyományos paraszti kultúra. A Tájházba (Petőfi u. 11.) érkezőnek az az érzése támad, hogy ezt a házat lakják, s komoly gazdálkodást folytatnak: régi istállóit, ólait benépesítették háziállatokkal. (Bejelentkezéssel látogatható.)

Az egykori Merán-uradalom központjában 2014-ben nyitotta meg kapuját a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum. A Vértes vadászati és erdészeti múltját, illetve kisebb részben jelenét is bemutató gyűjtemény épít az itteni, egykori Lamberg-, majd Merán-, illetve a csákvári Esterházy-uradalom történeti és tárgyi emlékeire is. 

A vadászati múzeumtól indul a 4620 m hosszúságú, a Vértes talán legszebb kilátópontját is érintő Vértesi Panoráma tanösvény. A talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, gyertyános-kocsánytalan tölgyesek, bükkösök, cseresek, kultúrerdők váltják egymást. Tanulmányozható útközben a kopárfásítás és erdőnevelés egyáltalán nem könnyű, embert próbáló munkája is.