Az egykori Hamzsabég falu XVII. sz.-i, török emléke a 23 m-es rekonstruált minaret (Ófalu), melyet kívánságra kinyitnak. A mellette állt dzsámi az 1838-as árvíz idején dőlhetett össze, a betonfülke a mihrab (imafülke) helyét jelöli. Szent Mihály temploma (Szent Mihály tér) gótikus alapokra barokk stílusban épült (1702–1723). A Kutyavár (Érdliget) falmaradványa a hagyomány szerint abból az épületből való, ahol hajdan Mátyás király őriztette vadászebeit; az újabb kutatás XV. sz.-i kastéllyal azonosítja.

A régi országút és az autópálya közé szorult Törökugrató neve azokat az időket idézi, amikor Buda felszabadult a török uralom alól. A legenda szerint a magyarok üldözőbe vették a menekülő törököket, akiknek a meredeken leszakadó sziklaperemnél már nem volt menekvés: ugratniuk kellett a mélybe…

A volt sóház bővítésével alakították ki a Liget Termál Szállót (Római út 9.). Az új városközpontban, a Wimpffen-kúriában találjuk a Magyar Földrajzi Múzeumot (Budai u. 4.), ahol a magyar geográfusok, geológusok kutatási dokumentumai, egzotikus utazásaik tárgyi emlékei alkotják a gyűjteményt.
A múzeumkert ad otthon a magyar utazók szoborpanteonjának. 

Az Érdhez tartozó Diósdon nyílt meg a magyar rádiózás 70 éves jubileumán (1995) a Rádió és Televízió Múzeum (Kőbányai út) stúdió-, adó- és vevőberendezésekkel.