A magyar kastélyépítés miniatűr remekével, a copf stílusú De la Motte-kastéllyal ismerkedhet, aki a ma múzeumként működő épületbe látogat (Dobó u. 10.). A kastélyt nagy kiterjedésű park, ún. angolkert övezi. A kastély melletti épületben a Tündérkert Hotel és Rendezvényközpont várja vendégeit. Vidéki hangulatával és saját fürdőházával a családosok kedvelt helye.

Emblematikus épület a Gazdaház (Deák F. u. 40.) A helyi népi építészet jellegzetességeit tükröző épület ma helytörténeti kiállításnak ad otthont, valamint rendezvények idején kitárja kapuit és két kemencéjében tájjellegű finomságok készülnek. 

Mindenképp kóstolják meg a szilvalekváros buktát az augusztus végi Szilva-napon! Akkor a szilvalekvárfőzés csínját-bínját is elleshetik. Ez az a lekvár, amiben nincs hozzáadott cukor, csak maga a szilva és mégis évekig eltartható. (A Gazdaház október közepétől március közepéig zárva tart.)

A kemencés portákat igen nagy becsben tartják Noszvajon. Ma is előszeretettel készülnek a finomságok, húsok, kenyerek, sültek a régi búbos kemencékben. A vendégek a Kemencés ételek napján végigjárhatják a falut és megkóstolhatják ezeket a helyi ízeket. A faluban és környékén számos ízőrző családi vállalkozás, sajtműhely, hentes, pékség is felkereshető!

A Bükkalja érdekessége a könnyen megmunkálható riolittufa. Ez adta a lehetőséget Noszvajon is, hogy a XIX. sz. elejétől a legszegényebb családok lakhelyül faragták ezeket a kis házakat a hegyoldalba. Ma a barlanglakások kevés kivétellel már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik. (Látogatható, csoportoknak bejelentkezéssel.)

Néprajzi, ipar-, kultúrtörténeti kiállítás tekinthető meg a Magtár Fogadóban. Több mint 1500 tételből álló magángyűjtemény ez, a XVIII. és a XX. sz. közötti időkből (Szomolyai út 2.).

Ha gyerekekkel érkeznek, vagy még maguk is gyereknek szeretnék érezni magukat, ne hagyják ki a Meseutat! A kalandtúra keretében a mesék világán keresztül megismerhetik Noszvaj és a palóc világ kincseit, szellemiségét, népmeséit. Tartalmas szórakozásban lehet részük, végezetül pedig megkapják a Mesejáró Oklevelet. Indulás a Harmónia kávézótól (Béke u. 1).

Noszvajtól északra fekszik Síkfőkút, a Kánya-patak völgye, amely kedvelt kiránduló- és üdülőhely. Mára már szinte összeépült a faluval. Az eredetileg természetesen, majd mesterségesen alakított felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tóparti rét pedig piknikezésre csábítja az ideérkezőket. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj-Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű településrésze.

Síkfőkútról a zöld túrajelzést követve az Attila-forráshoz, a Kánya-patak forrásvidékének első és a legmagasabb ponton eredő forrásához jutunk. Innen mehetünk tovább a 669 méteres Várhegy tövében fekvő, szintén Noszvajhoz tartozó Várkútra. Erdei sétáinkon hárs–kőris sziklaerdők, karszt-bokorerdők, árvalányhajas sziklagyepek mellett vezethet el utunk. 

Noszvajon nyílt meg Magyarország első glampingje (glamorous camping = a kempingezés extra változata): aludhatunk itt a fák lombja között a lombházakban, vagy nézhetjük a buborékszállásból a csillagokat, esetleg kivehetünk egy jurtát is. Igazi kalandoroknak és természetkedvelőknek ajánljuk. Aki csak nézelődni szeretne és egy finomat enni, azt várják a Glamping Piknikre minden évben nyár elején.