Egertől mindössze 6 kilométerre található a kis falu, mely a föld mélyéből feltörő termálvízéről és a víz által kialakított természeti képződményéről, a Sódombról lett ismert. Ez a fehér teraszos képződmény Európában ritkaságnak számít, a világon pedig mindössze három ilyen hely képződött. A gyógyvíz kiválóan alkalmas degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségek, nőgyógyászati gyulladásos megbetegedések, pikkelysömör és ekcéma gyógyítására. A hegyoldalon lefolyó víz egy kb. 1200 m2-es mészkőlerakódást épített: gyönyörű látvány. A gyógyvízzé minősített hőforrás egész évben élvezhető. Több szálloda épült a településen és három helyen is élvezhető a gyógyfürdő áldásos hatása.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a riolittufába vájt barlanglakások és a hozzá kapcsolódó Sáfránykert.

A Sáfrány utca végén a berendezett lakások időutazásra hívják a vendégeket, régi mesterségekkel, gyógy- és fűszernövényekkel ismerkedhetnek ott. A szabadtéri színpad számos koncertnek és rendezvénynek is helyt ad. Az itt kialakított jurtaszállásokban nyáron gyerekcsoportokat fogadnak.

Dínók Egerszalókon? Igen, a barlanglakásoknál lévő barlangmoziban egy olyan „időgépbe” ülhetnek a vendégek, melyek több millió évvel ezelőttre repítik őket, abba az időbe, amikor a Földet a dínók és a trópusi erdők uralták. Innen indul a film és végül eljut a történet a mai korba. Élvezzék 3D-ben a látványt! 

„Mária kötényében vagyunk” − tartja a mondás Egerszalókon. A katolikus templom a Mária-út egyik állomása, ahová zarándokok százai érkeznek a Csodatévő Mária-kegyképhez. Nyaranta fiatalokkal telik meg a templomkert, itt tartják a Katolikus Ifjúsági Találkozót.

Vegyenek részt a falunéző túrán az egerszalóki Tücsökbusszal, mely szezonálisan közlekedik. Kényelmesen utazva, zenés idegenvezetés segítségével megismerkedhetnek a falu nevezetességeivel, a helyi látnivalókkal. Indulás a Turisztikai irodától (Széchenyi u. 9.), ahol helyi termékek, ajándékok vásárlására is van lehetőség.

A Bükkalja jellegzetességei a különleges kőformák, a kaptárkövek, melyek hungarikumnak számítanak. A kövekbe faragott mélyedések eredete máig tisztázatlan. Egerszalókon, a faluból indulva egy könnyed sétával megközelíthető az egyik ilyen képződmény, a Betyárbújó kaptárkő.

A falu határában és a településen a Laskó-patak folyik keresztül, melyen 120 ha kiterjedésű mesterséges víztározó van. Kedvelt a horgászok körében, könnyű kerékpártúra is tehető száraz időben a tó körül. Ritka madárfajok megfigyelésére is van lehetőség. 

Egerszalók az egri történelmi borvidék része, számos tufába vájt, családi pince csalogatja a vendégeket. A falu bor- és gasztronómiai rendezvényekben sem szűkölködik, csak hogy a legismertebbeket említsük: pünkösdkor a Pünkösdi Tor-túra, augusztusban pedig a Szüretindító Bor-túra várja a látogatókat.