A szigligeti tóparttól északra fekvő Tapolca a barlangok és vizek városa. A várost körülveszik a Tapolcai-medence bazalthegyei a jellegzetes bazaltorgonákkal. Tapolca legkeresettebb és legismertebb nevezetessége a Tavasbarlang (Kisfaludi Sándor u. 3.). A páratlan természeti képződményt 1903-ban fedezték fel, ma a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont várja ott a vendégeket. A hangulatos kisváros legszebb látnivalója a Malom-tó. Régi épületek, magas kőfalak és vendéglátóhelyek veszik körül. Itt fakadnak a település forrásai. A tótól indul a Malomtó sétány.

A Tavasbarlangban csaknem méteres mélységű, kristálytiszta vízen lehet csónakázni. A barlang legszebb látnivalói azok az oldódási formák, melyeket a meleg víz alakított ki, valamint maga a víztükör, mely sejtelmes fényben csillog. A fokozottan védett barlang látogatható szakasza 250 méter hosszú, amelyből 70 méter száraz, 180 méter vízzel borított járat. Legterjedelmesebb szakasza a Lóczy terem: mintegy 20 m hosszú, 3-5 m széles, 8 m magas.

Érdemes megnézni a Városi Múzeumot is (Batsányi tér 11.), benne Tapolca szülöttének, Batsányi Jánosnak emlékeit. A költő szobra a tó mellett, emléktáblája szülőháza falán (Batsányi u. 12.), síremléke a temetőben található. 

Tapolca városrészében, Diszelben egy régi malomépületben rendezték be az Első Magyar Látványtár Kiállítóházát (Templom tér). Vörösváry Ákos műgyűjtő teremtett itt kiállítóhelyet. Minden évben új kiállítás nyílik, az érdeklődőket az utóbbi években egyre több rendezvény (koncert, előadóest, könyvbemutató) is várja.

Tapolcán a Tourinform irodában (Fő tér 17.) működik a Bakony&Balaton kerékpárkölcsönző hálózat egyik pontja. Jelenleg 10 település 13 pontján kínálnak bérelhető, jól felszerelt gyermek- és felnőtt kerékpárokat, gyermek- és csomagszállító utánfutókat a szükséges kiegészítőkkel. Legyen a célpontunk Balatonkenese, Balatonalmádi, Várpalota, Veszprém, Pénzesgyőr, Nemesvámos, Tapolca, Kapolcs, Sümeg, Megyer, Somló vagy Aszófő és környéke, bátran tervezhetünk kerékpáros utakat nem csak csillagtúra-szerűen, hiszen a kerékpárok bármelyik ponton letehetők, függetlenül attól, hogy hol kölcsönöztük azokat.

2016-ban nyílt meg a Tapolcai Strandfürdő, ahol meleg vizes ülőmedence, úszómedence, valamint csúszdás élménymedence is szolgálja a fürdőzők kikapcsolódását.

Jazz, blues, soul és komolyzenei koncertek, pisztrángszentelés, pisztrángsütő verseny, ropogós és ínycsiklandó pisztrángételek – ez mind hallható, látható és kóstolható a legtisztább vizű források városában, a Tapolcai Pisztráng és Borfesztiválon, szeptember végén.