Strandja parkosított, családbarát környezetével, esztétikus megjelenésével, árnyékot adó fáival, biztonságos medrével, a strandon és környékén fellelhető szolgáltatásokkal, melyek mindegyike mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető, a nyaralók egyik kedvenc fürdőhelye. Eddigi rövidke évszázadunkban már háromszor elnyerte a „Legkedveltebb balatoni üdülőhely” címet.

Alsóörs a motorosoknak is kedvelt helye a Harley Davidson Fesztivál miatt (2019-ben Open Road Fest néven. 2020-at a fesztivál fejlesztésére szánják a szervezők, hogy aztán újra bekerülhessen az előjegyzési naptárakba júniusra.

A gótikus ún. Török-ház (XV. sz.) Magyarország legrégibb kisnemesi udvarháza (Petőfi köz 7.). A „török adószedő házának” is nevezik, mivel a ház kéménye turbános fejre emlékeztet. Ma közművelődési feladatot lát el, nyaranta rendezvényhelyszín a hangulatos épület.

Június második felében várják a feltöltődni vágyókat az ország legnagyobb spirituális életmódfesztiváljára, az Evernessre a Balaton partján. A fesztivál programpalettája színes: 20 színpadon mozgás-, tánc- és zenei programok váltják egymást, számtalan előadás, workshop egészíti ki az Everness-hangulatot.

Alsóörs határában halad a Balaton-felvidéki Kéktúra útvonala, s több rövidebb turistaút is sétára csábítja a látogatókat (Malom-völgy, Királykúti-völgy, Jobbágyok erdeje). Kilátóit, a permi vörös homokkőből épített Csere-hegyit (298 m) és a Somlyó-hegyit (228 m) is érdemes felkeresni.