Felsőtárkány a Bükk nyugati kapuja. Területének nagy része a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik. 

A Szikla-forrás vizét tóvá duzzasztották, környéke festői szépségű, horgászversenyek és más rendezvények kedvelt helyszíne. Különleges élmény az utazás a felsőtárkányi erdei kisvasúton. A vonat a Stimecz-házig közlekedik, ahol szalonnasütők, focipálya, egy fedett szín és a másfél km-es − a déli Bükk élővilágát bemutató − erdei tanösvény várja az idelátogatókat. Innen 2 km-re fakad az időszakos Vöröskő-forrás, mely kora tavasszal, illetve hosszabb csapadékos időszakot követően a sziklák közül tör a magasba, majd vize ernyőszerűen esik vissza, aztán májusra kiszárad és teljesen eltűnik.

A nemzeti park Nyugati Kapu Látogatóközpontja (Ifjúság u. 34/1.) erdei iskolai, környezeti nevelési, természetismereti, valamint szabadidős családi programok ideális helyszíne, bükki túrák, kirándulások kiinduló pontja. A fogadóépület előtti tóparti sétányon kőzetpark (geológiai bemutatóhely) található. A közeli Szikla-forrástól indul a három útvonalból álló tanösvényhálózat, mely a környék látnivalóit, valamint a Bükk természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. (A látogatóközpont december vége és február eleje között nem fogad látogatókat.)

Ne lepődjön meg senki, ha az erdőben barangolva törpe kengurukat és szurikátákat lát, hiszen akkor egy itt működő négycsillagos szálloda rejtélyparkjához érkezett.