A török idők után a gróf Brunszvik család tulajdonába került Martonvásárt, s még inkább XVIII. sz.-i, utóbb angol-neogót stílusban átalakított kastélyát Beethoven nevével kapcsolja össze az utókor. A zeneszerző többször vendégeskedett a családnál, nekik ajánlotta több művét, köztük az itt alkotott remekművét, az Appassionata szonátát is.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar több mint 60 éve várja Beethoven-koncertekkel a közönséget a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában.

2014 óta szeptember harmadik hétvégéje a magyar népdalé. A szervezők célja, hogy a Magyar Népdal Napja Fesztivál keretei között átadják a következő generációknak a népdal és a népzene szeretetét. A koncertek és a gasztronómiai élmények mellett a Hungarikum udvar is kinyitja kapuit. Természetesen a népművészeti kirakodóvásár sem maradhat el, és népi divatbemutató is része a programnak.

A kastélyban, a Beethoven Emlékmúzeumban (Brunszvik u. 2.) a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életének dokumentumait mutatják be. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is.

Az egykori főúri rezidencia ma a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának is otthona. Az ország egyetlen óriás fitotronjában főleg búza- és kukoricafajták nemesítésével foglalkoznak. 2018 őszén nyitotta meg kapuit az MTA agrárkutatásait bemutató látogatóközpont, az Agroverzum, mely egyszerre ismeretterjesztő központ és tudományos játszóház.

A kastély melletti katolikus templom (1773–1775) szentélyboltozati freskója, Szent István és Szent Imre falképe Johann Cymbaltól származik. A 70 hektáros parkon átfolyó Szent László-patak vize kis tavat alkot, szigetén a zeneköltő mellszobrát (Pásztor Jánosmocsári ciprus, páfrányfenyő, szivarfa és nyugati platán védi a naptól. Brunszvik Teréz nevéhez fűződik az első magyar kisdedóvó alapítása. A kastélybeli Óvodamúzeum mutatja be munkásságát és a magyar óvodatörténetet 1828-tól az 1960-as évekig.

2015-ben elkészült az Etyek−Gyúró−Tordas−Martonvásár−Ercsi turisztikai célú kerékpáros útvonal, melynek számos látványossága és kuriózuma mellett pihenőhelyek, fitneszparkok is létesültek.