Marcali Balatonkeresztúr felől könnyen megközelíthető. Az eredetileg barokk Széchenyi-kastély eklektikus stílusban újjáépült (1912), s ma kórház (Széchenyi u. 17−21.), ezért csak parkját, s ott Tóth Ágostonnak, a magyar katonai térképészet megteremtőjének, valamint Széchenyi Istvánnak a szobrát tekinthetjük meg.

A város központjában áll a XV. sz.-i eredetű, újjáépítése után barokk és klasszicista stílusjegyeket mutató római katolikus templom (Hősök tere). Az egykori járásbírósági börtönben alakították ki a Marcali Múzeumot (Múzeum köz 5.), benne néprajzi, ipartörténeti emlékekkel, ásvány- és kőzetgyűjteménnyel és időszakos kiállításokkal.

A Bernáth Aurél Galériát (Kossuth u. 25.) a város szülötte, a névadó (1895–1982) emlékére hozták létre – festményei és időszaki tárlatok számára. Az irodalmi emlékeket kedvelők felsétálhatnak a Nagy-hegyre, itt áll Berzsenyi Dániel, a „niklai remete” obeliszkje. Azt a helyet jelöli, ahol neves költőnknek szőlőbirtoka volt. 

A városban időzőknek a Gyógyfürdő és Szabadidőközpont (2003) akkor is kínál elfoglaltságot több mint 1500 négyzetméternyi vízfelületével, ha az időjárás hűvösebbre fordul, vagy sétálásra alkalmatlan lenne.