1604-ben szerezték meg Körmendet a Batthyányak, akik elődeik kastélyát (Dr. Batthyány-Strattman L. u. 5.) át is építették. Kezdetben védelmi funkcióját hangsúlyozták, később lakályosabbá tették, utóbb barokk kastéllyá alakították. Lényegében máig megmaradt így, csak főhomlokzata középső részét módosították klasszicista stílusúra. A kastély ma a Batthyány Örökségközpont otthona. 

A manzárdtető beépítése után négyszintessé bővült épületben elsősorban magáról a városról és a Batthyány családról kaphatunk információkat. Különlegessége a Liktárium, ahol növényi főzeteket kínálnak a természet patikájából, s cipőtörténeti gyűjteményt is láthatunk. 2015-ben megújult a színházépület (egykor lovarda) és többletfunkciókat is kapott: a színházi szerepkör mellett fogadóépületként funkcionál, kiállításoknak is helyt ad, illetve helyi termékek bemutatására alkalmas teret alakítottak ki. A Vadászlak és környezete ugyancsak megújult. Az épületben bemutatóhely és kiszolgáló terek létesültek.

A ma 36 hektáros várkert védett területén mintegy 70 lombos és 20 fenyőfaj él. A legöregebbek
200-250 évesek, látványosak az országban először ide telepített, több mint 150 éves tulipánfák. Legismertebb fája a két évszázados, 7,8 m kerületű, 35 m magas „Nagy platán”. 

A kastély főépülete előtt herceg Batthyány-Strattman László szobra utal arra, hogy 1902 és 1930 között kórházat működtetett itt a jótékonysága miatt a szegények orvosának nevezett szemészorvos. A középkori eredetű, 1731-ben barokk stílusban kialakított Szent Erzsébet plébániatemplomban kiállításon dokumentálják önzetlenségét, életművét.