A Nyíri-Mezőség talán legmegkapóbb települése a Tisza hatalmas, a települést félig körbefogó, festői holtága mellett őrzi hagyományos építészeti arculatát. Több mint 50, helyi védelem alatt álló, népi műemlék parasztház áll ma is a régi falumagban. A néprajzi értékekből, a régészeti feltárásokról helytörténeti kiállítást rendeztek be a régi könyvtárépületben (Andrássy u. 28).

Tiszadob messze földön ismert látványossága a Tisza-menti őspark fái közül kiemelkedő, volt Andrássy-kastély (Bocskai u. 59.). Az épület láttán akár a Loire-völgyben is képzelheti magát a látogató. A soktornyú, hatalmas épülettömböt Andrássy Gyula külügyminiszter a francia kastélyok mintájára emeltette (1880−1885, Meinig Arthur), s ő létesítette az épület hátsó angolkertjét, ennek nevezetessége a bukszus (puszpáng) labirintus. 

A falu más ritkasággal is büszkélkedhet: központjában a XIX. sz. derekán épített, ún. Tubus-toronnyal. A 12 méter magas magtár fölfelé keskenyedő, négyszögletes tömbjét háromszögű ablaknyílások tagolják (Táncsics u. 2.).

Az 1030 hektáros, védett Tiszadobi ártér őrizte meg talán a legjobban a tiszai árterek ősi hangulatát.

A XIX. sz. közepén Tiszadob határában kezdődött el a Tisza-szabályozás hatalmas munkája. A falutól mintegy 3 kilométerre, az Urkom-dűlőbeli emlékműcsoport három obeliszkje gróf Széchenyi Istvánnak, id. Andrássy Gyulának és Vásárhelyi Pálnak állít emléket.