A klasszicista, volt Dessewffy-kastély (Petőfi utca 1., 1820) ma iskola és diákotthon. Parkját a XIX. sz. első felében telepítették. Védett a történelmi kert őshonos és egzotikus fajai miatt (tatárjuhar, kocsányos tölgy, vérbükk, simafenyő, tiszafa).

A tiszabüdi városrész görög katolikus temploma (1764) egyhajós barokk épület. Romantikus tornya későbbi hozzáépítés (Vasvári Pál u.). A volt református paplak (Kálvin u. 7.) boltíves tornácos, klasszicistává átalakított épület; ma a Vasvári Pál Múzeumnak ad otthont. A múzeum különlegessége a Kabay János feltaláló és az általa alapított Alkaloida Gyár történetét bemutató kiállítás. Tiszavasvári középkori eredetű református temploma sokszori átépítése után nyerte el klasszicista jegyeket mutató, mai formáját. A templomkert téglakerítése két sarkán az 5 m átmérőjű, külső oldalukon kulcsos lőréssel ellátott, toronyszerű építmények helyi neve „kásamáté” (Kálvin u.).

A város Szentmihályi Gyógyfürdője 65 oC-os gyógyvizét mozgásszervi és nőgyógyászati problémák
ellenszeréül ajánljuk egész évben, a strand azonban családias környezetben minden korosztályt vár a nyári hónapokban. 

A 225 hektáros Fehér-szik élővilágát negyvennél több madárfaj alkotja. A tücsökmadár, a nádi sármány, a cankó és a barna réti héja mellett a gulipán is költ a tónál, mely költési időszakon kívül szabadon látogatható.