Vízisétány és a „természet operaháza” 

Aki a környék gyógyító vizeinél jobban kedveli a hűsebb hullámokat, most jöjjön velünk Magyarország második legnagyobb tavához! Oda, ahol a víz − Bessenyei György szavaival − „Sárga tajtékjait formálja közepén, // sok gallyak s levelek ballagnak a színén. // Sebes örvényei bujdosván magokba, // zúgással ütköznek néhol a partokba,…” (A Tiszának reggeli gyönyörűsége) 

A Tisza-tóhoz érkeztünk tehát, ismerjük meg ráhangolódásképp néhány általános jellemzőjét! Az 1970-es évek elején mesterségesen jött létre a Tisza-tó, ahol a szigetek, a holtágak, a morotvák vízivilága ősi tájra emlékeztet. Az ennek megvédésére tett erőfeszítések elismeréséül a tó megkapta (2007) az Európai Régiók Gyűlésének Village+ ökoturisztikai védjegyét. A sokszínűséget elmélyíti, hogy – eltérő adottságokkal – itt a vendég ízelítőt kaphat a Nagykunság, a Dél-borsodi- és a Hevesi-síkság értékeiből is. 

Maga a tó hullámtéren jött létre, valójában gátak közötti, duzzasztott folyószakasz, tizenhat szigettel és tíz öblítőcsatornával. A Tisza jól kivehető medre – a március közepétől november elejéig tartó duzzasztás idején – 10-15 m mélységet is elér. A hatalmas vízfelületen három öböl (Abádszalóki-, Sarudi-, Tiszavalki-) és két, holtágakkal, duzzasztás előtti laposokkal, rétekkel tagolt tórészlet (Tisza-tavi Madárrezervátum, Tiszafüredi Holt-Tisza) különíthető el. A 127 km2 összefüggő vízfelületű tó alighanem épp a változatossága révén vált hamar népszerűvé.

A Hortobágyi Nemzeti Parkról bővebben is szólunk még könyvünkben, ezért itt csak említjük, hogy területéhez tartozik a Tisza-tó jelentős része, így a Nagyiváni-puszta és Karcag határa is. A fátlan, száraz sziki területet már felfedezték a puszta szerelmesei, elsősorban jellemző madárvilága miatt. A Pusztakócsi-mocsarak – különleges adottságai miatt – csak a nemzeti park engedélyével látogatható. A tóvidékhez kötődik a Borsodi-Mezőség, valamint a Hevesi puszták – mindkettő tájvédelmi körzetként érdemes a megkülönböztető figyelemre. 

A Polgárnál autópálya-csatlakozáshoz (M3) jutott Tisza-tó napjainkban kedvelt úticélja a horgászoknak, a vízisportok szerelmeseinek, kiváló kirándulóhely gyermekes családoknak is. Izgalmas vízitúrák tehetők, és néhány terület kivételével megengedett a benzinüzemű motorcsónak használata is. Kerékpárral ugyancsak körbejárható a tó, érdemes ilyen kalandokra vállalkozni.