Az egykori Tiszaabádot és Tiszaszalókot egyesítő Abádszalóknál érkeznek a tóvidékre az Alföld déli tájai felől jövők. Itt hullámzik a tó 14 négyzetkilométeres Attila-öble a legnagyobb, vízisportokra, fürdőzésre alkalmas tavi szabadstranddal (Feltáró u.), jacht- és csónakkikötővel. Megszokott jármű itt a jet-ski, a vízibicikli, a motorcsónak is. Sokan horgászszerencséjük reményében keresik fel a tónak ezt a részét, ahol a Füzes kempingben melegvízű strandon függetleníthetik magukat az időjárástól a vendégek. A part menti szolgáltatások az utóbbi időben teljesen megújultak, még inkább családbarát lett a strand. A szabadtéri színpad és a vendéglátó helyek megszépültek, strandmozi működik egész nyáron.

Különleges látványosság fogadja a látogatót a Faluházban (István király u. 41.). A Baba-múzeumban kétszáznál több, a Kárpát-medence tájegységeire jellemző, népviseletbe öltöztetett babát gyűjtöttek eddig össze. A római katolikus templomban (István király út 9.) a XIX. sz. neves festőjének, a Tiszaabádon született Kovács Mihálynak az oltárképei láthatók.

A vert csipke és készítése kimagasló öröksége a vidéknek, az abádszalóki Csipkeverők és Alkotók Háza (Ezüstkalász utca 11.) gyönyörű kézimunkákat mutat be.

Aki ínyencségekre vágyna Abádszalókon, jegyezze fel a naptárába: Tiszator Böllérfesztivál márciusban, Tisza-tó tortája Gasztrofesztivál pünkösd idején, Kompérfesztivál (burgonyás ételek ünnepe), valamint Hal- és Vadételfőző Fesztivál szeptemberben! Az Abádszalók Helló Nyár rendezvénysorozat minden nyári hétvégére tartogat szórakoztató programokat, tóátúszó versenyt pedig minden nyáron júliusban rendeznek. S hogy miért a gasztronómiai ajánlatokhoz soroltuk az utóbbiakat? Hát enni-inni hétvégén, vagy kiadós úszás után is kell, ugye… 

Kerékpárút létesült a Tisza mentén, a Tisza-tótól dél felé indulva élvezetes túrát lehet tenni a Közép-Tisza vidékén, Kőtelek és Nagykörű.