A Kapos–Koppány menti dombvidék elnevezést kapta az a kistáj Külső-Somogyban, ahová most ellátogatunk. A város a Koppány-völgy alacsonyabb részein épült, de az utcák a délről emelkedő Várhegyre is felkúsznak.

Egy 1315-ös oklevél tesz említést a várról, amelyet a hagyomány szerint a Rákóczi-szabadságharc idején Béri Balogh Ádám brigadéros védett. A fokozatosan egyre leromlottabb állapotba került vár építőkövei a miklósvári vadászkastély építésénél kaptak szerepet. Az Európa-szerte nevezetes vadászatok évtizedeken keresztül vonzották a tamási vadasparkba a kontinens előkelőségeit. 

A mai Tamási legtöbb vendégét a termálfürdő (Hársfa u. 3., a Várhegy lábánál) és mellette a kemping érdekli. Az üdülőterület a fürdőn túl is folytatódik. A várhegyi és a miklósvári parkerdő kedvelt kirándulóhely. A termálfürdőtől könnyen megközelíthető kilátót a hajdani vár helyén emelték.
A környéken horgásztavak, kerékpárutak is várják a kikapcsolódásra vágyókat.

Az ún. Miklósvárat 1775-ben építtette Esterházy Miklós, mai formáját 1819-ben kapta, kívülről tekinthető meg (Hársfa u. 7.). A gótikus Rozália-kápolna (Kálvária-domb) XIV. sz.-i hajója téglalap alaprajzú, előtte torony emelkedik. Szentélyét jóval később, 1542-ben építették, majd barokk és romantikus részekkel bővítették.

A barokk római katolikus templom (1745) homlokzatfülkéibe szép szobrok kerültek. Értékesek díszes oldalablakai, valamint a rokokó főoltár és a szószék is (Szabadság u. 25.).