A Villányi-hegység északkeleti lábánál fekvő Palkonya körtemplomát a falu földesurai, a Batthyányak építtették (1816) és Szent Erzsébet tiszteletére szentelték fel. A fésűs és soros elrendezésű utcakép, a házak hagyományos szerkezete, méretük hasonlósága, oszlopos tornácaik, szerény, többnyire fehérre meszelt vakolatdíszeik egységes hatást keltenek.

Palkonya mai arculata a német betelepítések után egészült ki a védelem alatt álló, a villánykövesdihez hasonló XIX. sz.-i pincefaluval. A településen működő Mokos Pincészet borturisztikai kínálata mellett a hegy gyomrában kialakított, 300 személyes színház- és rendezvénytermével hívja fel magára a figyelmet. Sok látogatót vonz pünkösdkor a Palkonyai Nyitott Pincék.

A térség legjelentősebb összművészeti eseménye, koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal, beszélgetésekkel, író-olvasó találkozókkal az évente augusztus első hétvégéjéhez kapcsolódó Ördögkatlan Fesztivál, amelynek Nagyharsány, Kisharsány, Villánykövesd, Beremend ad otthont.