A tatárok pusztítása után elnéptelenedett település Bocskai Istvánnak köszönheti újjászületését. Az erdélyi fejedelem – akinek lovasszobra a város központjában a Hősök terét díszíti – a Habsburgok ellen vívott függetlenségi harcokban érdemeket szerzett hétszáz lovashajdúnak adott itt földet, s ezzel otthont is 1606 szeptemberében. 

A város jelene szempontjából fontos dátum az 1925-ös esztendő. Pávai Vajna Ferenc (mellszobra a fürdőparkban látható) főgeológus irányításával földgáz után kutattak a város határában, amikor egy mélyfúrásból hihetetlen erővel tört fel a „forró arany”, a különös illatú, barnás színű, páratlan összetételű gyógyvíz. Ez utóbbi persze csak később derült ki, amikor az árkokban, gödrökben összegyűlt forró vízben rendszeresen ruhát mosó asszonyok néhány hét után észrevették, enyhülni kezd az ízületeiket évek óta kínzó fájdalom. Felfigyeltek erre a balneológusok, vegyészek, orvosok, s a tudományos vizsgálatok eredményeként elkezdődhetett az Európa-hírű fürdőváros mindmáig tartó fejlődése. Hajdúszoboszló, a népszerű üdülőhely ma már kiemelt gyógyhelynek számít.

A Hungarospa Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, hatalmas területen fekszik, a XXI. századhoz méltó szolgáltatásokat kínálva mind a gyógyulni, mind a pihenni vágyóknak.

http://www.hungarospa.hu

Gyógyfürdő, strand, Aquapark, Aqua-Palace élményfürdő, uszoda nyújt sokszínű szolgáltatást minden generáció számára. Strandján különleges a mediterrán tengerpart a kalózhajóval. 

A kilenc óriáscsúzdát magában foglaló Aquapark a hat új, izgalmas kalandcsúszdából álló extrém zónájával együtt az országban a legnagyobb, imádják a kalandvágyók. A gyerekeknek is több élménymedence,
a 6−12 éveseknek kalandmedencék, játszótér kínál választást, épp mivel múlassák az időt.

Az Aqua-Palace fedett élményfürdő egész évben nyitva áll, a különböző korokat és helyszíneket idéző medencék minden korosztály körében népszerűek. Szaunavilág, szörfpálya teszi még színesebbé a kínálatot. Az Árpád uszoda nemzetközi szabványoknak megfelelő 50 méteres, 8 pályás medence. A fürdőhöz termálkemping és termálszálló is kapcsolódik. Kellemes pihenőhely, gyógypark létesült a közelmúltban a fürdő környékén. 

A Mátyás király útján egymást érik az üdülőszállók, amelyek többsége saját gyógyfürdővel és szakorvossal, szakápolóval is rendelkezik. A nyári szezonban esténként benépesül az utca. A sétáló, vagy éppen a kávézók, éttermek teraszain üldögélő vendégek sokasága hamisítatlan fürdővárosi hangulatot kölcsönöz a környéknek. 

A strand előtti parkban a Harangház (Rácz Zoltán) látványos építészeti alkotásként ad keretet a különleges alumínium-ötvözetből készült harangoknak. A harangöntés e sajátos eljárására világszabadalmat szerzett az Oborzil Edit–Jenei Tibor művészházaspár. A haranggyűjtemény a szoboszlói származású művésznő adománya.

Az ezer néző befogadására alkalmas szabadtéri színpad kulturális események megrendezését teszi lehetővé.

A Szilfákalja út mellett az alig néhány száz lelkes görögkatolikus közösség 1994-ben építtette a bizánci stílust korszerű anyagok felhasználásával megvalósító templomát. A Kálvin téren áll a XV. sz.-i alapokra épült református templom, amelynek rekonstruált erődfal-maradványa a város talán legfontosabb műemléke. Közelében (Ady E. u. 2.) a szó többszörös értelmében fazekasműhelyi látogatást tehetünk. Fazekas István otthona és műhelye volt ugyanis a nádtetős Fazekas-ház, melyben az egykori tulajdonos fazekasmester népművészeti örökségének tárgyai láthatók többek között, s agyagformázásban és korongozásban is próbára tehetik magukat a látogatók. (A Fazekas család fekete kerámiáival Nádudvaron is találkozunk még!)

A Bocskai utcai római katolikus templom (1776) érdekessége a város történetét, a fürdő fejlődését ábrázoló freskók együttese (Mezőkövesdi Takács István). Ennek az utcának nem véletlenül adták a „múzeumok utcája” elnevezést. A 14. sz. épület Joseph Kádár festőművész hagyatékát mutatja be a nagyközönségnek: a Nemzetközi Modern Múzeum például Picasso-, Kassák– és Vasarely-lenyomatokkal büszkélkedhet. A Múzeumi Galéria (11.) és a Népművészeti kiállítás (21.) is a Bocskai Múzeum kiállítóhelye.

A Bocskai Múzeumban (12.) láthatunk egyebek között pásztorszűröket, juhbőrből készült, hímzett női kisbundákat, díszes kovácsoltvas szekérvasalásokat; megismerkedhetünk a városban ma is alkotó húsznál több népművész munkáival is. Ha pedig különösen felkelti az érdeklődésünket egy-egy hímzés, faragás, karikásostor vagy éppen kovácsoltvas dísz, személyesen is felkereshetjük a mestereket. 

Szabadidős programokból van bőven, a bringóhintó a gyógyfürdő előtt bérelhető, körbe lehet vele járni a várost. De felülhetünk a gyerekekkel a városnéző kisvonatra is. Az egy hektáros Mókuskaland Élménypark (Liget u.23.) tavasztól őszig látogatható, tartalmas időtöltés a bátraknak.

A repülőtér az ejtőernyőzés és a hőlégballonozás egyik tiszántúli központja (a képen), részt vehetünk sétarepülésen is, a Hajdú Fly pilótái szívesen
megmutatják Hajdúszoboszlót a magasból. A reptéren gokartozni is lehet. 

Hajdúszoboszlót Balmazújvárossal kerékpárút köti össze, egynapos a bringatúra, kényelmesen megtehető a Hortobágy szélén, hiszen csupán 40 km oda-vissza. 

A Spirit Pálinkaházba (Szilfákalja 49.) jó pálinkáért érdemes betérni. Nem messze a várostól, Balmazújváros felé a Tuba Tanya igazi falusi hangulattal, kemencés ételekkel, alföldi ízekkel várja a vendégeket. 

Egész évben gazdag a rendezvénykínálat, különösen a gasztronómiai programoknak van hagyományuk. Ilyen a Szoboszlói Toros Napok, a Hajdúsági Ízek Fesztiválja, a Grillétel- és Sörfesztivál, a Bioétel- és Borfesztivál, a Szüreti Mulatság, időpontjuk akár befolyásolhatja is a szállásfoglalásunkat.

http://www.hajduszoboszlo.hu