A város az északi részén áthaladó Csörsz-árokról kapta nevét. A rege szerint Csörsz király elhatározta, hogy a szomszéd király lányát veszi feleségül. Azt szabták neki feltételül, hogy a Dunától a Tiszáig hajón vigye át menyasszonyát. Csörsz király a népével mély árkot ásatott, mely összeköti a Dunát a Tiszával. A király igen szerette a mulatozást. Az árok ásásával a zúgolódó nép már Jászkisérig haladt, amikor egy zenész már nagyon megsokallta a muzsikálást, és fejbe vágta a királyt a hegedűvel. A király menten szörnyethalt. Lett nagy öröm Magyarországon, véget ért a rabszolgaság. Ahol meghalt a király, ott temették el. Ahány munkás dolgozott az ásásnál, az mind egy lapát földet dobott rá. Így keletkezett az a nagy árok és domb, amely Jászárokszállás határában még ma is látható.

A Jász-házban (Széchenyi út 31.) egy módos gazda hagyományos berendezésű lakásába léphetünk be. A hatoszlopos ház 1892-ben épült. Itt emlékezhetnek a látogatók a jászárokszállási születésű színészekre (többek között Pethes Imrére, Görbe Jánosra).

A jellegzetes jászsági suba szülőhelye is Jászárokszállás, ahol élő maradt a nagy múltú hímzéskultúra. 

A jászsági települések igen gazdagok termálvízben, ezért több termál- és gyógyfürdő is kedvelt az ott élők és a turisták körében. Jászárokszállás termálfürdőjét folyamatosan fejlesztik (Örsi út 18.), medencéit 702 m mélységből feltörő 52 ˚C termálvíz táplálja.

http://www.facebook.com/strandestermalfurdo.jaszarokszallas