A hegyekkel körbevett, gyönyörű fekvésű, tiszta levegőjű, picinyke kis falu a Vértes gyöngyszeme, a Vértesi tájvédelmi körzet közkedvelt kirándulóhelye.

Az 1700-as évek derekán betelepített bajorok mintegy két évszázadig éltek és dolgoztak itt zavartalanul. Ők honosították meg a Vértesben a burgonyát – fél évszázaddal megelőzve országos elterjedését. Kitűnő facipőket, klumpákat faragtak, amelyeket munkavégzéshez még a XIX. sz. első felében is viseltek.

A hegységet kettéosztó, északkelet–délnyugati irányú, hosszanti árkos süllyedékben 1926-tól a magyarországi bauxitbányászat egyik központja alakult ki. Jellemző adat, hogy a gánti bánya 1938-ban a világ bauxittermelésének 1/5-ét adta. A bányászat emlékét őrzi a Központi Bányászati Múzeum − Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállítás, a geodéziai park és tanösvény. A mesterségesen kiépített táróban végigkísérhetők a bauxitfejtés műveletei. Láthatók a szállítóeszközök, s szabadtéren a gyerekek kedvence, az „Imre” mozdony is, amely Gánt és Moharakodó között, keskeny nyomtávú vonalon szállította a bauxitot. 

A múzeum melletti felhagyott bányagödörben, ma Bauxitföldtani Parkban – Európa első külszíni fejtésén – a földtörténeti folyamatok, változások, az ásványok kialakulása tanulmányozhatók. Az itt kialakított, 3,5 km-es tanösvényen 13 állomás van. A bányafal kb. 28 m magas, az alapkőzet (dolomit) színárnyalatai a különböző ásványok miatt a sárgástól egészen a lilás-pirosig terjednek. 

A vendégfogadás feltételeihez, a környék természeti értékeinek megismeréséhez a Gránás Turistaházban – a Természetvédő és Környezeti Nevelő Regionális Oktatóközpontban – erdei iskolával és lovardával járulnak hozzá a gántiak.

A Fecskepalota közösségi üdülő a Vértesben. Család- és gyermekbarát hely, egész évben ellátást kaphatnak itt a baráti társaságok, csoportok az ideális, akadálymentesített épületben és a programhelyszíneken.

A közigazgatásilag Gánthoz tartozó Vérteskozma és környéke ökoturizmusra, kerékpározásra, vadászatra alkalmas terület. A hegység belsejében, völgyben megbúvó falu egyetlen, lejtős utcáját 60-70 porta – jellegzetes, XIX. sz.-i német parasztház – szegélyezi. A felvéget és az alvéget már a végtelen vértesi rengeteg fái zárják le. A gondozott, virágzó üdülőfalu egyik követendő példája a pusztuló néprajzi mikrokultúrák megmenthetőségének.

Vérteskozma ideális kiindulópont a hegység legszebb ösvényeinek bejárásához, de a Gerecse vagy a Bakony túraútjai is elérhető távolságra vannak. Egyik felújított parasztházában a Németh Gyula Turistaház 1969 óta várja vendégeit.