Bóly arculatát a Batthyány–Montenuovo családok építkezései alakították ki. A klasszicista kastély (1808, ma gyermekotthon) körül 27 holdas a park (1809). A család különleges, historizáló (neoromán–neogótikus) mauzóleumát Batthyány Júlia, Montenuovo Vilmos neje építtette (1879–1894). 

A kisvárosban mézeskalácsos és gyertyaöntő mesterek műhelyeit lehet meglátogatni. Vadászat, halászat, lovaglás, a pincékben borkóstolás és különböző kulturális programok közül is választhatnak a látogatók.

Az uradalom egyik gazdasági központja volt a közeli Békás-puszta, ahol a hatalmas lóistállóban kialakított helytörténeti gyűjtemény az uradalom, a helyi németek és a telepes felvidékiek gazdálkodását mutatja be (Ady Endre u. 21.). 

A Mohács–Bóly Fehérborút hazánk egyik legmelegebb, szubmediterrán éghajlatú borvidékére kalauzolja el a látogatót, a termelt borok illatban, zamatban gazdag, testes fehérborok. A térség gasztronómiájában hódítanak a sváb és a horvát ételek, a tipikusan magyaros ízek, valamint a jellegzetes dunai halételek.

A húsvét ünnepköréhez tartozó, s a német nemzetiségűekhez kapcsolódó szokás Bólyban a húsvéthétfői Emmausz-járás. A pincefalu présházainak udvarait ilyenkor megnyitják a családi és baráti társaságok előtt: az együtt étkezés arra a bibliai jelenetre utal, amikor a feltámadt Jézust tanítványai Emmausz városában megvendégelték.