A horvát határtól néhány kilométerre, a legdélibb magyar városban a vár az ország egyik legépebben megmaradt, az oszmán hódoltság alatt a törökök által erődnek használt várkastély. A XVIII. sz.-ban a Batthyány család barokk stílusban átalakította és kiegészíttette a várat, ahol ma a megmaradt gótikus és reneszánsz részletek között vártörténeti kiállítás, börtönmúzeum, bormúzeum, reneszánsz bútorkiállítás, középkori fegyver- és hadtörténeti kiállítás, valamint Kanizsai Dorottya Rózsakertje tekinthető meg.

A vár gótikus kápolnájának belső tere (XIV–XV. sz.) az egyik legszebb ma Magyarországon. Ülőfülkéiben a Garai család korából származó falképek szenteket és nemeseket ábrázolnak.

A vár rendezvényhelyszín is, olykor jelmezes szereplőkkel. A gyerekeknek a 2017-ben átadott Játékország kínál mesés kalandokat. Több mint negyedszázada töretlenül sikeres a várban a nyaranta rendezett időszakos képzőművészeti tárlat, a Siklósi Szalon.

A vár parkolójától nem messze, a siklósi plébániatemplom (ferences templom) szentélyében a restaurált falképek készíttetőire címereik utalnak. A magyar művészettörténetnek ez a kivételes szépségű gótikus falképciklusa 1410–1420 körül készülhetett (Batthyány Kázmér u. 3.). 

Az egykori ferences kolostor a Nemzetközi Kerámia Szimpozion helyszíne: az itt alkotó hazai és külföldi keramikusok munkáit nyáron alkalmi tárlatokon mutatják be (Vajda J. tér 2.).

A törökök a külvárosban mecseteket építettek, az akkor rózsaligettel övezett Malkocs bej dzsámit (Vörösmarty u.) 1543–1565 között emeltette a klisszai szandzsákbej. A dzsámi rekonstrukciós programja a magyar műemlékvédelemben példaértékű, a helyreállítási munkák elismeréseként Europa Nostra-díjjal tüntették ki (1992).

Siklóssal szorosan összefügg a Rákóczi-szabadságharc idején játszódó, A Tenkes kapitánya c., 1963-ben készült népszerű tv-sorozat, valamint az abból készült mozifilm. A forgatókönyvet Örsi Ferenc írta, aki a film sikerének hatására a történetet ifjúsági regény formájában is feldolgozta. Siklós művelődési központja Örsi Ferenc nevét viseli (Kossuth tér 15.), a film főszereplőjéről, az Eke Mátét alakító Zenthe Ferencről pedig teret neveztek el a városban.

Különleges természeti és történelmi környezetben, a siklósi vár közelében helyezkedik el a Thermal Spa. A fürdőben hat felnőtt és három gyermekmedencéhez társították az élményelemeket, csúszdával, wellness-szolgáltatásokkal (Baross G. u. 6.).