A régi török végvár, a Bolondvár helyén a Bagolyvár 1900-ban épült a lovagvárakra emlékeztető stílusban (Bagolyvár u. 16.). Tornya, csigalépcsője és várárka romantikus hangulatúvá teszi az építményt (magántulajdon, kívülről tekinthető meg). 

A Hírközlési Múzeum Alapítvány Postamúzeumát az egykori postaállomásból megmaradt, barokk istállóépületben alakították ki (Bajcsy-Zsilinszky u. 46.). Az érkező figyelmét a múzeum előtt, a főút mellett emelvényre tett postakocsi irányítja az udvaron elhelyezett fogatolt járművekre és postaautókra. 

A tragikus körülmények között elhunyt Latinovits Zoltán, a színészkirály a szemesi temetőben talált végső nyughelyre. Az Emlékmúzeumában látható tárlatot az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum anyagából rendezték (Bajcsy-Zsilinszky E. u. 5.).

Balatonszemesen született Reich Károly grafikusművész. Szülőháza (Zrínyi utca 17.) magánkézben van, nem látogatható, de a Latinovits Zoltán Emlékmúzeumban emlékszobával tisztelegnek munkássága előtt. 

A Szemeshez tartozó Rádpuszta templomából a külső, 8-10 m magas homokkő falak, a boltozatot tartó konzolok és a külső támpillérek maradtak csak meg (XIII. sz.). Napjainkban hangulatos zenei előadásoknak ad otthont a nyári estéken.

A rádpusztai Gasztro Élménybirtok nádfedeles csárdával, lovas panzióval, közel két évszázados pincével, exkluzív rendezvényhelyszínnel, lovasbemutatókkal várja vendégeit. A balatonszemesi Kistücsök Étterem országos hírű, ahol javasolt jó előre asztalt foglalni. Ösztönzik a térség alapanyagainak használatát, szoros kapcsolatot ápolnak a környék termelőivel, halászokkal, borászokkal.