Ózdot és környékét elkerülték a történelem harcai, a hegyes-dombos vidéken élők számára a XIX. sz. közepétől a bányászat és vaskohászat hozott jelentős fejlődést.

A 150 évig tartó kohászkodás mára már múzeumi emlékké vált. Az egykori ipari központ kulturális emlékét idézi a ma is Olvasóként ismert impozáns épület (1924), a város kulturális központja és mellette az egykori Tiszti Kaszinó (Gyár utca, ma Zeneiskola). 

A város történetét az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban (Gyár út 10.) ismerhetjük meg. Betekintést nyújt a helyi néprajzi hagyományokba, iskola-, művészet- és sporttörténetbe is. Az emlékparkban a múzeumpedagógiai foglalkozások bejelentkezéssel látogathatók, többek között az izgalmas Tűzszínház is − a lángtornádóval, lángorgonával és a Rubens-csővel, tüzeléstechnikai bemutatókkal. A szabadtéri, skanzen jellegű gyártörténeti kiállításon kohászati gépsorokat mutatnak meg a látogatóknak.

Az egykori kohászati központ egyik épületében különleges turisztikai látványosság a többfunkciós Nemzeti Filmtörténeti Élménypark (NFÉ, Gyár út 1.). A volt gyárépület pinceszintjén Digitális Kárpát-medence kiállítás várja a látogatókat. Az emeleten informatika-történeti kiállítás jött létre, az egykori vezérlőteremben pedig szabadulószobát rendeztek be Elmevezérlő elnevezéssel. A legújabb állandó program a drónszimulátor és drónsimogató, az érdeklődők a hologrampiramis készítésébe is belekóstolhatnak, valamint a virtuális szemüvegek segítségével időszaki kiállításokat is megnézhetnek.

Az élményparkban élethű díszletek között forgathatnak a laikusok is, amihez ihletet szerezhetnek a filmplakát-, a jelmez- és díszletterv-gyűjtemények megismerésekor. Az ország leghosszabb greenboxa is itt található. Ez lehetővé teszi, hogy tetszőleges fotó- vagy videóháttért tegyenek a zöld felület előtt fotózott-filmezett szereplő mögé.

Élmény és tanulás indoor keretek között! Ehhez nyújt kiváló színteret a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark nagyterme, a „dühöngő”, ahol a drótkötélpálya, a filmes karakoe-sarok és számos épített díszlet biztosítja a teljes kikapcsolódást. Az NFÉ tréningcsapata izgalmas kalandok helyszínévé varázsolja a Filmtörténeti Élményparkot, ahol a résztvevők kiléphetnek a komfortzónájukból, kihívásokkal szembesülnek a tanulás, a fejlődésük érdekében.

Ózd környékének műemlék templomai közül figyelmet érdemel Ózd-Szentsimon Árpád-kori temploma.