Közel tízezer lakosú kisváros a Tisza, a Szamos és a Kraszna összefolyásánál; a Bereg központja. 1728-ban építette a Tomcsányi kastélyt Lónyay László, majd leányági örökösödés útján került a Tomcsányi család birtokába. 2007-től a felújított kastély ad helyet a Beregi Múzeumnak (Szabadság tér 26.), állandó kiállításai megismertetnek e vidék tárgyi és szellemi értékeivel. 

A Szilva Gyógy- és Wellnessfürdő (Beregszászi u. 1.) egész évben nyitva tart, termálmedencéi és szolgáltatásai népszerűek.

A városhoz csatolt Gergelyiugornya kedvelt üdülő- és fürdőhely – elsősorban a Tisza homokos fövenye és az Atlantika vízi vidámpark miatt. 

Kerékpáros túrákat tehetünk egyénileg és csatlakozhatunk szervezett kerékpártúrákhoz is szinte egész évben. Kerékpárutak épültek a Tisza töltésein, de településeket is összekötnek, nincs akadálya, hogy kétkeréken fedezzük fel a Szatmár-beregi síkságot.

A térséget két tematikus úton is megismerhetjük. A Kis-Szilvaút és a Nagy-Szilvaút úgy fűzi fel a Szatmár-beregi látnivalókat, hogy ne maradjunk közben éhesek, ismerjük meg a tengerikásával töltött káposztát, a lapcsánkát, a szilvalekvárral töltött fánkot és még sok más finomságot. 

A Zoárd Napi Sokadalom helyszíne a régi Kraszna-híd és környéke minden évben július elején. Népművészeti kirakodóvásár, kulturális programok, örökségtúra, sétahajózás, városnéző kisvonat, gasztronómia programok teszik vonzóvá az eseményt.