A külső-somogyi kiránduláshoz sokszínű kiegészítéssel szolgál a Balaton délnyugati medencéje, visszakanyarodunk hát most a tópartra. A Nagyberek vízparti üdülőfalvai közül először egy kifejező nevű helyre érünk: a mai Balatonfenyvesnek az egykor Fonyódhoz tartozó partszakaszát fenyőkkel ültették be 1912-ben. A fenyvesliget környékén a XX. sz. első felében sorra jelentek meg az üdülők. Innen indul a keskeny nyomtávú kisvasút (Kölcsey u. 9.) a Nagyberekbe. Jelenleg csak Somogyszentpálra jár. Hagyomány, hogy szeptember első szombatján a kisvasút szerelmeseit hívja, fogadja Balatonfenyves a Kisvasút Napján.

A Balaton-part máig egyetlen fedett, nemzetközi lovasversenyek rendezésére alkalmas lovardája jelenleg kiképzőhely és kereskedőistálló.

A Fenyves Yacht Club a bicikliseknek kínál alternatívát. A kikötőben a Bike Balatonfenyves Bringaközpont biciklibérléssel, műhellyel, vizesblokkal és pihenőhellyel várja a kerékpározás szerelmeseit.

A kertmoziban (Kölcsey u. 14.), az ún. Kultúrtéren ugyan nem premierfilmek, hanem néhány éve bemutatott alkotások láthatók, de a hangulaton ez mit sem változtat. Nyaranta többször is kiállítóhellyé válik a községháza nagyterme, valamint színházzá alakul a mozi, a központi strandnál lévő zenepavilonnal együtt ezek a kulturális rendezvények helyszínei.