Muhi határában az 1241-ben a tatárok elleni, tragikus végű csatának állítottak monumentális emlékművet (1991, Vadász György–Kiss Sándor). Muhi mellett, a bányató partján kialakított, 40 hektáros víziparadicsom népszerű szabadvizű strand.

A település értéktárában a látnivalók között szerepel Muhi Csata Emlékmű. A Tiszaújváros –Miskolc irányában haladó 35-ös nagy forgalmú országút mellett minden erre utazónak szemébe ötlik a Muhi Csata 750. évfordulója alkalmából 1991. évben felavatott mesterséges domb a messzefutó síkságon térformájával önmagában is jel, figyelemfelkeltő. Rajta a keresztek, a spirális rámpát kísérve, olyan mint a Golgota – a  Magyar Golgota. Miközben haladunk felfelé a kanyargó rámpán, fel a csúcsra, a kereszt-harangtoronyhoz, emlékeztet „elevenekre és holtakra.” Múltra, jelenre s a jövőre. S ott fenn a Golgota csúcsán, miközben körös-körül kitárul előttünk a muhi sík, közvetlenül a lábunknál egy mély kráterbe tekinthetünk.

Az emlékdomb megléte óta minden évben megemlékezést tartanak itt a muhi csata gyászos évfordulójáról a Tatárjárásról, mely itt zajlott le Muhiban 1241. április 11-12-én. A Muhi Csata Emlékünnepségre az ország minden tájékáról és még hazánkon túlról is érkeznek vendégek, akik koszorúval emlékeznek a tatárjárás évfordulójára és második honalapítónk IV. Béla király emlékére. A Szent Korona a koronaőrök kíséretében, a Templomos Lovagrend tagjai, valamint Kálmán herceg tiszteletére minden évben eljönnek a Gödöllői Premontrei Gimnázium tanulói műsorral készülnek erre a nevezetes napra.

A Muhi Csata Emlékmű a közelmúltban új fogadótérrel és parkolóval bővült a Vízi és kulturális turisztikai fejlesztések Nyékládháza, Mályi, Muhi és Tiszabábolna településeken című ,TOP 1.2.1-15-BO1-2016-00006 jelű pályázat keretében,  az Európai Unió támogatásával valósult meg.