A Kupavár-hegyen levő egykori bencés apátság hazánk történelmi emlékhelyeinek egyike. Hajdanán itt volt Somogy történelmi központja, Koppány vezér szálláshelye. A Nagyberek mocsarai fölé emelkedő dombon I. László Szent Egyed tiszteletére bazilikát (1091) építtetett. 

A főtemplom mellé épült kolostorba Dél-Franciaországból, a St. Gilles anyakolostorból bencés szerzetesek érkeztek. Szent László az apátságot saját temetkezési helyéül jelölte ki, 1095-ben ide temették el, hamvait csak Kálmán király halála után vitték Nagyváradra. 

A somogyvári monostor a török időkben elpusztult.
A feltárás után a nagyméretű templom-kolostoregyüttes alapjait, a kerengő néhány épen maradt oszlopát, a bazilikát építtető király egészalakos szobrát díszletnek is tekinthetjük, hiszen a történelmi romok között rendezik meg a június 27-i László-naphoz kötődően a Szent László Napokat.

A 2015-ben átadott Kupavár látogatóközpontban interaktív kiállítás tekinthető meg az apátság történetéről és az alapító I. László királyról, a szent és az uralkodó kettősségét vizsgálva. Létrejött egy rekreációs park, amelyben több mint négyezer szőlőtőke, gyümölcsfa, illetve levendulaültetvény kapott helyet.