A római birodalom egyik fontos útvonala volt a Borostyánkő út, amely a mai Ljubljana–Rédics– Zalalövő (Salla)–Szombathely tengelyt követte. Zalalövő átkelőhely volt a Zala folyón. A város legérdekesebb látnivalói a feltárt római épületek maradványai. A romterület tárgyi emlékeit a Salla múzeumban mutatják be (Kossuth u. 3.). 

Tiberius császár uralkodása alatt (i. sz. 14–37) a bevonuló katonaság tábort létesített a folyótól északra. Kezdetben 10-szer 15 méteres faépületekben éltek. Később már kőépületek álltak a tapasztott falú házak helyén, s táborukat árokkal vették körül. Jelentős település lehetett, a régészek 500-szor 300 méteresre becsülik kiterjedését. A IV. sz. ötvenes éveiben területét tovább növelték, kényelmesebbé tették, ekkor készült a házak padlófűtése és fürdőmedencéje.

Füstöskonyhás, tipikus középparaszti házból formálódott az az L alakú tájház (Petőfi u. 35.), melyben Zalában egyedüliként maradt fenn a XX. sz. tízes-húszas éveinek középparaszti lakáskultúrája és tüzelőberendezése. Tulajdonosa akkor kéményt csináltatott, megszüntette a füstöskonyhát, a kemencét is átépíttette.

A várostól nyugatra a Borostyán-tó nem csak strandolásra és horgászatra alkalmas – 3 km hosszú, 20 állomásos erdei tornapálya várja az aktív kikapcsolódást keresőket.