A somlói borvidék fővárosának nemcsak XVIII. századból származó katolikus temploma lehet felkeresendő látnivaló, hanem a sárga turistajelzés melletti Taposókút is – a hegyen (432 m) a XV. sz.-ban emelt Szent Margit-kápolnával. Az 1938-ban bazaltkőből épített, 12 méteres magas, hétvégeken nyitva tartó Szent István-kilátó (Medgyaszay István) érdekessége, hogy Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke itt jelentette be az utolsó szovjet katona távozását.

Régen a somlói bort a nászéjszakák borának nevezték. Azért ajánlották ilyen nevezetes alkalmakra még királyoknak is, mert fogyasztása után állítólag nagyobb eséllyel született fiú utód. „Vinum somlainum omni sanum” (A somlói bor mindent gyógyít) – e javallat állt a XVIII–XIX. sz.-i patikai receptúrákban. Lehet, hogy ez túlzás, de a bort azért ajánlották… Mindenesetre Mária Terézia lefekvés előtt mindig ivott egy pohárral. Tizenhat gyermeke született!

A somlóvásárhelyi Holt-tó természetvédelmi terület, a láprétjeit nézhetjük meg az ott élő különleges és védett növényfajokkal együtt. Megmászhatjuk a Somlót, láthatjuk a tanúhegy különleges bazaltformáit, vagy végigjárhatjuk a Kitaibel-tanösvényt. Az önmagába visszatérő tanösvény a Szent Margit kápolna keleti oldalától indul. A bazalt pusztulását, a bokorerdő és a kaszálórét, a gyepek élővilágát mutatja be, majd elvezet Somló várához. A hegy tetején hajdan a Somló-vár vigyázta a környéket, ma csak romjai láthatók, legkönnyebben Doba felől, a 8-as főút 92. km-kövétől erdei úton jutunk el oda.