A szintén világörökségi település felé közeledve szép látvány a kis dombon álló Mindenszentek templom, alapkövét Széchényi György tette le még 1728-ban. Ékessége a hajót uraló szószék – Szent Péter életének jeleneteivel. Egykori harangját a legenda szerint a Fertő iszapjából egy bika ásta ki. A templom előtti két szoborcsoportot – a Szent Szívet és a mozgalmasabb Kálváriát – a templomépítést befejező Széchényi Zsigmondné Barkóczy Mária állíttatta (1736). 

Hajdan szebb napokat látott épület a templommal szemben a Széchenyi család egykori kastélya. Itt született 1754-ben a Nemzeti Múzeumot alapító Széchényi Ferenc gróf. Kastélyát felújítják és a Fertő/Neusiedler-See Világörökség Egyesület központjának ad majd otthont várhatóan 2020-tól.

A XIX. sz. végén valódi mestermunkával épített széplaki utcasor legszebb öt épületét megőrizték. Ezekben kapott helyet a Falumúzeum, ahol e táj lakóinak életmódjában és gazdálkodásában az utolsó száz évben történt változások kísérhetők figyelemmel (Nagy L. u. 31–39.).