A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület öt balatoni község – Csopak, Paloznak, Lovas, Alsóörs és Felsőörs – turizmusban érdekelt vállalkozóiból és magánszemélyeiből alakult a helyi önkormányzatok támogatásával. A következőkben ezt a területet mutatjuk be, lássuk, mire képesek együtt!

Csopak XIII. sz.-i templomából csak egy torony maradt mára. A falu közepén áll, Árpád-kori jellegét a XVIII. sz.-i átépítés ellenére is őrzi. Érdekesség, hogy fémvázas szerkezettel kiegészítették a tornyot, jelezve a templom hajójának egykori felépítését. Csopak legrégibb főúri nyaralója, a Ranolder-villa (Kishegyi út 13.) az 1860-as évek elején épült romantikus mintára. Parkja kisebb botanikus kert, értékes fenyőállománnyal.

A Ranolder-villához tartozó hajdani pince (Arany J. u. 1.) és szőlőterület nemcsak kialakítója, Ranolder János püspök korában számított a Balaton-felvidék egyik legkorszerűbb birtokának, hanem ma is az. Az 1800-2000 hektoliter bor befogadására alkalmas, XVIII. sz.-i klasszicista pinceépület teraszán kiváló nedűket kóstolhatunk, legyen szó akár rizlingről, szürkebarátról vagy chardonnay-ről.

A veszprémi Angolkisasszonyok Apácarend egykori nyaralója (Kossuth u. 16.) ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság székhelye.

A Forrás kertmoziban (Forrás u. 5.) Csopak felső részén egész nyáron akár autóból is nézhetjük a vetítéseket.

A csopaki strand rendkívül vonzó a gyermekes családok számára, hiszen 530 m hosszú homokos, biztonságos, fürdésre kijelölt vízfelület, játszóterek és sportpályák sora fogadja a strandolókat.

A csopaki Sport utcától a strandig Kneipp-ösvényt alakítottak ki. Különböző méretű kavicsos, köves, zúzottköves felületek mellett fenyőkéreg, fakorong, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok nehezítik az ösvényen járást. Az egyik szakaszon egyensúlyozó gerendák, farönkök teszik próbára a látogatókat.

Minden évben augusztus elején rendezik meg a Csopakabanát, mely igazi latin estet varázsol a Balaton mellé. A csopaki néptánctáborban résztvevők gálája a Magyar Néptánc Ünnepe a strandon június második felében.

A Csopak és Veszprém közötti élménypark a 73-as útról közelíthető meg, a Nosztori-tetőre felérve a főúttól jobbra helyezkedik el. 3,5 ha-on a szabadidős játékok sora fogadja az ide látogatókat. Minigolf, kisvonat, drótkötélpályák, íjászat, s megannyi játék kipróbálható egy helyen.

http://www.balatonielmenypark.hu

A Balatonnál élő madárvilág megfigyelésére, valamint csillagok tanulmányozására is alkalmas fedett építmény az úgynevezett „Csillagvárta”. Információs táblákról tanulhatunk az éjszakai égbolt látnivalóiról, az innen látható csillagképekről − játszótér, rovarhotel, kerékpáros pihenő szomszédságában.

A Balaton-felvidéki Kéktúra útvonalán elérhető Csákány-hegyi kilátóból (327 m) páratlan kép tárul elénk, rálátni a Bakony lankáira és a Balaton keleti medencéjére. Megközelíteni a csopaki temető felől vagy a Nosztori-völgyből érdemes.