Az Őrség hangulatos települései közül először Hegyhátszentjakabon álljunk meg! Kis dombon álló, egyhajós, félkör záródású szentélyű, XIII. sz.-i templomát Szent Jakabnak szentelték. Noha a XVIII. században erőteljes – barokk stílusú – átalakításon esett át, 1969-ben kibontották és láthatóvá tették a középkori kaput és a román résablakot. A toronyról és a szentélyről is ekkor derült ki, hogy román koriak, csak a templom berendezése XVII. sz.-i. 

Több helyen ma is élő népszokás a rönkhúzás. Farsangkor a házasságot nem kötött lányok és legények maskarába öltöznek, vidám menetben húzzák végig a falu főutcáján az álmenyasszonyt és -vőlegényt, fatörzsre ültetve. Végül álpap adja össze őket, majd az elárverezett rönk árát elmulatják, máshol jótékony célra fordítják.

Hegyhátszentjakabi pihenőhely a Vadása-tó.

A Malomgát tanösvény kiindulópontja az Őrimagyarósdi földvár, végpontja a Vadása-tó. Témája az egykori földvár története, illetve a táj élővilága. A Hegyhátszentjakab és Őrimagyarósd között mesterségesen kialakított Vadása-tó kedvelt pihenőhely lett az utóbbi évtizedekben. Mellette panziók, kempingek épültek.