Bódvaszilas nevezetessége az Alsó-hegy oldalában, 420 m magasságban feltárt Meteor-barlang. Az Alsó-hegy alatt több kilométer hosszúságban kanyargó barlangrendszer cseppkövekben leggazdagabb szakasza a Titánok csarnoka. A hófehér cseppkőoszlopok erdejének tűnő, 100 m hosszú csarnok Magyarországon az egyik legnagyobb barlangterem. (Csak kutató és szakmai közönség látogathatja.)

Bódvaszilason található Közép-Kelet-Európa első természetművészeti központja, a Művészetek Magtára (Akácos u. 30.) állandó és időszakos tárlatok otthona. 

Szigetszerűen magasodik a Felső-Bódva-medence fölé az Esztramos-hegy mészkőröge. Az eredetileg 380 m tengerszint feletti magasságú hegyből hatvan méter az 1950-ben befejezett bányászatnak esett áldozatul. A természetkutatóknak először a hegy rendkívüli, némely elemében országosan is páratlan növénytani értékei tűntek fel. A bányászat során egyre másra tárultak fel a ritka képződményekben gazdag barlangok is. Többségüket berobbantották, csupán a Rákóczi-, a Földvári- és a Surrantós-barlang maradt meg. (A Rákóczi-barlang bejelentkezéssel látogatható.)