Érdekes látványosság fogadja a sziklába robbantott 21-es főúton a városba érkezőt: önjáró fejtőgépet állítottak ki a Sulyom-hegy alatt, hogy a már megszűnt helyi szénbányászatra emlékeztessen. 

Maconka városrész Árpád-kori, XIII. sz.-i római katolikus templomában (Rákóczi út) a középkori freskómaradványok a korabeli hitvilág Mária-kultuszát jelzik. A szomszédban 15 m magas kettős kereszt áll, melyet a 64 Vármegye Park ölel körül.

Kisterenye városrészben arborétumszerű, védett parkkal körülvéve áll a barokk Gyürky–Solymossy-kastély (Népkert út 7−9.).

A kastély különlegessége, hogy hagymakupolás tornyait zsindelytető fedi. A kastélyépület id. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész alkotásainak egy részét vonultatja fel.

Az épületek napjainkban sorra újulnak meg: lesz itt rendezvény- és konferenciaközpont, játszóház, helyi kismesterségek bemutatására alkalmas kézműves ház. A kastély déli szomszédságában a helyi kézműves és gasztronómiai hagyományokat megjelenítő, bemutató és vendéglátó terek létesülnek. A szintén megújuló angolkertben tanösvényt is kialakítanak. 

A városrész északi határában egy közel 400 méter talpmélységű kútból érkezik a környékbeliek által már több mint fél évszázada közkedvelt, jótékony hatású gyógyvíz. Ha a 21-es számú főútról keletre letérve meglátogatjuk a kifolyót, a megtöltendő üvegek színéről felismerhetjük majd az alkalmi betérőket és a visszajárókat. A kút vize hasonlít a bükkszéki Salvus és a parádi Csevice összetételéhez.

A templom mellett mintegy kilométernyire elnyúló, a Zagyva felduzzasztásával kialakított maconkai víztározó gazdag zsákmányt ígérő horgászvíz. A közel öt kilométernyi partszakaszt napi és turista horgászjegyesek is felkereshetik. A több mint 80 hektáros teljes védterület, illetve a közel 60 hektáros vízterület egyaránt színtere családi pihenésnek és aktív kikapcsolódásnak.