Bármilyen irányból érkezzen is a látogató, meglepi a látvány: a Bakony és a Kisalföld találkozásánál, a Vár-hegyen, 270 m magasban áll őrt Sümeg szabálytalan sokszög-alaprajzú, tízezer négyzetméter alapterületű vára. Már állt a XIV. sz. elején. Csak a XX. sz. második felében kerülhetett sor a felújítására. Magánkézbe került, s most az ország egyik legjobb állapotban lévő vára.

Belső kapuja előtt farkasverem húzódik. A várbeli épületek ma részben lakottak, múzeumában látható a korabeli kínzókamra is. A mai vár látványossága a hadtörténeti kiállítás (Magyarország fegyverei a XV. századból), panoptikum (középkori kínzóeszközök bemutatóhelye), Rédey-emlékszoba − Gábor Áron ágyúi; kovácsműhely, bognárműhely, középkori konyha, kápolna, pénzverde.

A Történelmi Élménypark egyedülálló módon mutatja be a középkori várak életét, a korabeli harcok menetét, az ostromok fegyvereit − élő történelemóra keretében bárki betekintést nyerhet a kor mindennapjaiba a mai Sümegen.

A vár tövében kialakított Történelmi Rendezvénycsarnokban történelmi lovasjátékokon vehetünk részt, melyet középkori lakomával is kiegészíthetünk. A középkori időutazás során spanyol lovasbemutatót, lovas ügyességi bemutatót, gyalogos és lovas párviadalokat láthatunk. 

A Sümegi Végvári Napokon augusztus közepén megelevenedik a múlt! A Történelmi Rendezvénycsarnokban vártámadás, olasz zászlóforgatók, lovagi torna mongol lovaskaszkadőrökkel, a Történelmi Élményparkban hatalmas középkori játszótér, hadigép-kiállítás és török ostromtábor, középkori játszótér, állatsimogató és sok egyéb program szórakoztatja a látogatókat.

A Vár-hegy aljában, a Kisfaludy téren 1748–1755 között épült Sümeg egyik legszebb egyházi épülete, a Püspöki Palota. A 31 helyiséget számláló épületben folyamatos a korhű felújítás. A palotához tartozó, 500 éves múlttal rendelkező Palota Pince mai állapotában 1999 óta működik és értékes borokat „rejt”. Kézműves borászata 2007-ben kezdte el megmunkálni a történelmi szőlőültetvény területét a sümegi vár oldalában.

A közelében, az íróról elnevezett téren (2.) a Kisfaludy Sándor Emlékház több állandó kiállítás helyszíne. A költő 1805-ben telepedett le feleségével, Szegedy Rózával ebben a házban. Itt látható a neves régész és történész, Darnay Kálmán (1864–1945) világháborús veszteségeket szenvedett gyűjteményének megmaradt része, valamint „Lilike” (dr. Szondi Istvánné) emlékszobája, a sümegi kerámia bemutatója és az egyházművészeti gyűjtemény. Ugyanezen a téren áll a ferences kegytemplom és rendház (1652–1657).

A Bíró Márton utcai római katolikus plébániatemplomban különleges élmény éri a látogatót: a magyarországi barokk, illetve rokokó festészet talán legszebb alkotásainak látványa. F. A. Maulbertsch az építtető püspök tervei alapján – akit az egyik képen magával együtt meg is örökített – szinte egyetlen hatalmas freskóval borította a templom boltozatát és oldalfalait. A mű olyan jól sikerült, hogy a sümegi plébániatemplomot „a magyar rokokó sixtusi kápolnájának” is nevezik.