A Pusztai Állatpark a régi magyar háziállatokat mutatja be. Szabadtéri karámokban, ólakban láthatjuk a magyar szürke marhát, a házi bivalyt, a rackajuhot, a parlagi kecskét és a mangalica sertést, az erdélyi kopasznyakú tyúkot, fodros tollú ludat, réz- és bronzpulykát, magyar galambokat, újabban nyulakat is.

Gyerekek számára állatsimogatót is kialakítottak. Az Állatpark szomszédságában, a Vadasparkban (Hortobágy, Malomháza) pusztai szafari keretében egy teljesen másfajta élmény élhető át. Itt terepjárókkal, dzsipekkel, vagy szafari buszokkal viszik a turistákat és olyan állatokkal megismertetik őket, amelyek korábban ezen a tájon éltek, mint a vadlovak, az őstulok, a pelikánok, farkasok.

A Kilenclyukú hídtól két kilométerre MÁTÁRA, a hortobágyi lótenyésztés központjába érünk. A mátai ménes közel 270 lovat számláló állami ménesként működik, a hagyományos fajtakörbe tartozó nóniusz fajta génmegőrzése és a napjaink igényeinek megfelelő holsteini fajtára alapozott magyar sportló tenyésztése jellemző rá. A fedeles lovardában versenyeket rendezhetnek rosszabb időben is. Mátán találjuk a tízezreket vonzó Hortobágyi Lovasnapok sportrendezvényeinek helyet adó lovaspályát.