A pince nem véletlenül kapta nevét a Rákócziaktól, ugyanis a fejedelmi család több tagja is birtokolta Tokaj városát a XVII. században és a pince első írásos említései is ehhez az időszakhoz köthetőek.

Ekkor „Palota” néven említik az épületegyüttest, ami egy három utca által határolt önállóan védhető és működtethető gazdasági és igazgatási egység. Mindemellett Tokaj középkori városmagjának kellős közepén található, a templom és a város középkori főtere közvetlen szomszédságában.

A „Palota”, azaz a Rákóczi-pince és a fölötte lévő udvarház, a XVII-XVIII. században Tokaj borkereskedelmének központja, melyet számos oklevél és korabeli ábrázolás is igazol. Nem véletlen, hogy ebben a pincében található Tokaj-Hegyalja legnagyobb földalatti lovagterme, mely közel harminc méteres hosszúságával, tíz méteres szélességével és öt méteres belmagasságával a középkor hangulatát tárja elénk.

Amikor belépünk ide, szinte érezni lehet, ahogy megelevenedik a múlt és a többszáz éve élt királyok, fejedelmek és nemes urak aranyserlegeinek koccintása hallatszik fülünkben.

Írta: Makoldi Miklós – régész (X)

www.rakoczipince.hu

A Rákóczi Pincéről olvashatsz könyvünkben is, rendeld meg itt!