A város ma is jól megkülönböztethetően négy korábbi településből, Vörösberényből, Almádiból, Káptalanfüredből és később Budatavából alakult ki. Az Öreg-park sétányait neves művészek alkotta szobrok sora díszíti (Izsó Miklós: Petőfi Sándor; Holló Barnabás: II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos; Mihály Gábor: Váth János).

Almádi központjában a városháza (tetőterében a Padlásgaléria) „kéznél van”, akár busszal, akár vonattal érkezik a vendég. Aluljáró vezet a Baross Gábor utcából az északi Balaton-part legnagyobb, legsportosabb fürdőhelyére, a Wesselényi-strandra. A strandon a megszokott vendéglátó egységek, pihenési, sportolási (pl. strandröplabdapálya) lehetőségek, EU-konform játszótér mellett ingyenes animációval és strandkönyvtárral is kedveskednek a strandolóknak.

Az aluljáróban alakították ki a VasútARTJárót (2013). Helybéli és innen elszármazott alkotók olajfestményeivel, digitális fotóival, grafikáival és akvarelljeivel díszítették ki az aluljáró falait.

Ha Veszprém felől a kerékpárúton, Szentkirályszabadján át haladunk Balatonalmádi felé, hogy rácsatlakozzunk a Balatoni Bringakörútra, akkor mindenképp térjünk be A Zöldbe. Ez egy eldugott bringás pihenőhely, házi szörpökkel, kemencés langallóval, rétessel, egyedi hangulattal.

Balatonalmádi egyik nevezetessége a Szent Imre-plébániatemplom melletti Szent Jobb-kápolna (Óvári Ferenc u.). Szétszedett darabokban a Budavári palotából érkezett ide 1956 után. Azóta itt látható a vele együtt menekített aranymozaik is, melyet Róth Miksa készített Lotz Károly kartonja nyomán. Mivel Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyetöredékeit őrzik a falak, a kápolna zarándokhellyé vált. 

Az Almádihoz tartozó Vörösberény értékes műemléke a középkori eredetű református templom (1297). Miután mellékhajóval bővítették, két, egymás melletti szentéllyel rendelkező templom alakult ki, amihez zömök tornyot építettek. A lőréses, támpilléres erődfallal körülvett épület ma a Balaton-felvidék egyetlen, épen maradt erődtemploma. 

A XVIII. sz.-ból származik a volt jezsuita rendház (Veszprémi u. 83.). A kolostorral összeépült és vele egyidős római katolikus templomban különlegesek Bucher Xavér Ferenc freskói a XVIII. sz. végéről: látszat-architektúrában ábrázolják a jezsuita rend szentjeit és a templom javára adományozókat. A hozzá tartozó, 60 m hosszú barokk magtár ugyancsak XVIII. sz.-i, s ma rendezvényhelyszín.

A Honismereti és Városszépítő Kör önkéntesei „Nyitott templomok és vezetett körséták” c. programján júliusban és augusztusban, szombatonként jobban megismerhetjük a balatonalmádi templomok hangulatát, történetét. Az Almádi Villatúrákra is jelentkezhetünk, melyek két órában mutatják be a város építészeti remekeit.

2009 óta minden évben július második felében zajlik a magyar értékek Hungarikum Fesztiválja. Ízelítőt ad Magyarország kulturális hagyományaiból, szokásaiból.

A Balaton-regattát felváltva rendezik májusban a keszthelyi és balatonalmádi vizeken, az Oxford–Cambridge evezősversenyek mintájára. Érdekessége, hogy a „csapatgazdák” között nincs vesztes, mert a veszprémi és keszthelyi csapat egyaránt a Pannon Egyetemet képviseli.

A Városháza térről indul az Óvári Messzelátót érintő 6 km-es, geológiai, botanikai Vörös Homokkő tanösvény. Kedvelt kirándulóhely a vörösberényi Malom-völgy és a Vödör-völgy. Káptalanfüred határában a 400 méteres Köcsi-tó tanösvény 4 állomásán ízelítőt kapunk a tókörnyéki, vörös homokkövön kialakult élővilágból, a 250 millió éves kavicskő, homokkő ősi folyópartját feltáró kőzetekből. A kirándulást a Csere-hegyi kilátó felé folytathatjuk.