Az üveggyártásáról híres városban a Szabadság téri Városi Múzeum és Fotógalériában helytörténeti gyűjtemény, Borsos Miklós-emlékkiállítás, Fekete István-gyűjtemény és a világjáró vadászíró, Molnár Gábor emlékszobája várja a látogatókat. A városligeti tó szigetén áll Fekete István bronz mellszobra (Borsos Miklós). A szobor körül láthatók az író állattörténeteinek szereplői: Kele, Csí, Hu, BogáncsSamu Katalin szobraiként.

A Csingeri úti Bányászati Múzeum az ország első szabadtéri technikatörténeti emlékhelye, eredeti formában megőrzött gépházzal, aknaházzal, kovácsműhellyel és földalatti tárolókkal.

Ajka legszebb részén, a Városligetben található a Kristályfürdő, kemping és fedett uszoda együttese, valamint a Csónakázó-tó. A fürdőben hat élménymedence, napozóterasz, játszótér, hétvégi rendezvények kínálnak feltöltődési lehetőséget a vendégeknek. Az uszoda és a kemping egész évben, az élményfürdő szezonálisan üzemel.

A Nomádia Szabadidőpark (Ipari park Északi szektor 3/1.) az óvodásoktól a nyugdíjas korosztályig kínál kikapcsolódási lehetőséget. A nagy palánk játszóvárban várbörtön, fegyvertár, vasverde, kaloda és lovagterem is van. Lehet íjászkodni, kardozni, tutajozni, lovagolni is. (Látogatás csak jelentkezéssel.)