A Bakony fővárosa” maga is kedvelt kirándulóhely. A török korban elpusztult, valamint jelenleg álló monostorát is ciszterci szerzetesek építették: Zirc a rend magyarországi központja.

A Ciszterci Apátság Látogatóközpontjában az egyház- és rendtörténeti kiállítást az apátság egykori narancsházában alakították ki. A tájékozódást segítik az interaktív, érintőképernyős információs felületek, valamint az audioguide vezetés is. Az apátság (Rákóczi tér) barokk templomában a főoltár képét Maulbertsch festette (1754). A mechanikus orgona szekrényébe 1998-ban három billentyűsoros, 44 regiszteres koncerthangszert szereltek. 

Az apátság árkádos épületében megtekinthető az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtárának értékes berendezése, könyvgyűjteménye és az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, mely a Bakony természeti kincseit, jellegzetességeit mutatja be, az állatokat, növényeket természetes környezetükkel. 

Hazánkban egyedülállóan két mamut, Tonna és Mázsa teljes csontvázát is kiállították, különleges élményt szerezve főként a gyerekeknek. 

Zirc főterén a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház (Rákóczi tér 10.) 1766-ban épült, barokk lakóházban kapott helyet. A védett műemléket Reguly Antal (1819−1858) szülőházaként tartják számon. Vele az „Utazás az ismeretlenbe” c. állandó kiállításon ismerkedhet a látogató, s bepillantást nyerhet a finnugor nyelvek kutatásába és az Urál hegység feltérképezésébe is.

Az Alkotóházban kialakított népi kismesterségműhelyekben „Műhelytitkok” c. kiállítás nyílt a helyi kézművességről. Az Agrárműszaki Emlékek Gyűjteményében XIX−XX. sz.-i mezőgazdasági gépekkel ismerkedhetnek a látogatók.

Zirc arborétumában (Damjanich u.) 18 hektáron mintegy 600 féle fa és cserje él, közöttük olyan idős példányok is, mint egy 400 évesre becsült kocsányos tölgy. A ciszterci apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye.

A Zirci Apátsági Manufaktúra a sörfőzés hagyományát modern eszközökkel támasztotta fel 2015-ben. Az autentikus környezetben, a kézi munkaerő, valamint a legmodernebb digitális technológia ötvözésével születik meg a valódi apátsági sör. Sörkóstolással egybekötött üzemlátogatásra is van lehetőség, előre egyeztetett időpontban, legalább 10−14 tagú csoportoknak.

http://facebook.com/zircimanufaktura

Augusztus elején a Bakonyi Betyárnapok programjában látványos a lovasok felvonulása, az ügyességi verseny. Érdekesség a kézműves liget is. Augusztus 20-án a Nemzeti Vágta Zirc-Tündérmajori előfutamát évről évre megrendezik. Amíg a huszárok a versenypályán teszik próbára tudásukat, a „Lókötő Csárda” előtt betyáros próbákat kell kiállniuk a vállalkozó kedvűeknek. 

A Pintér-hegyi Parkerdő és tanösvényei a város belterületétől északnyugatra találhatók, a Zirc és Porva közti közút északi oldalán. 5 km hosszú tanösvény mutatja be a környék geológiáját (érintve az ún. zirci márvány egykori kőfejtőjét), növény- és állatvilágát. A 700 m hosszú erdészeti bemutató ösvény az erdőhöz kapcsolódó munkafolyamatokat ismerteti, több pihenő- és tűzrakóhellyel, esőbeállóval szolgálva a túrázókat. Itt fakad a jó vizű Fiatalító-forrás is. A gyermekes családokat játszótér várja. (Egész évben szabadon látogatható.)