A magyar „z” és „sz” hangzók hasonló ejtése miatt Zamárdi névadójaként tisztelt Szamárkőhöz az állomásról turistaút vezet. A Kő-hegyen található magányos sziklacsoport ősi áldozati hely. Az itteni kilátóból csodálatos panoráma nyílik a Tihanyi-félszigetre, tiszta időben pedig a csillogó víztükörre Kenesétől Badacsonyig, dél felé a Somogyi-dombságra.

Több ház is népi építészeti emlék (Fő u. 120., 129.), az egyik legrégebbiben (1847) rendezték be a tájházat (82.), amely a Balaton vidékének jellegzetes népi építészeti jegyeit viseli magán (főszezonban látogatható). Különleges vonzerő a gyermekes családok számára a több kilométer hosszú, gondozott, vizesblokkokkal ellátott, füves strand, használata a város egész területén ingyenes. Rossz időben a zamárdi kertmozi (Kossuth u. 14.) ígér szórakozást, hiszen fedett. Sőt, akadálymentesített és kutyabarát! 

A zamárdi Kalandparkban bízhatunk az egész napos önfeledt mozgásban és szórakozásban. A legkülönlegesebb elem a 12 méter magas Power Fan ugrótorony, ahol a bátrak kipróbálhatják a szabadesés élményét. Élménygőzös, kincsmosás és vízidodzsem… kellenek-e ennél vonzóbb hívószavak egy gyerekes családnak?

A BalatonSound manapság a leghíresebb rendezvény, mely viszi Zamárdi hírét szerte az országban és a világon is. A minden év július elején megrendezett, világhírű sztárokat és hazai előadókat felvonultató ötnapos bulira elsősorban fiatalok érkeznek. Egyre népszerűbb a Bácska utcai szabadstrandon augusztus elején a Zamárdi Gasztro & Utcza Fesztivál – a Balaton legnagyobb ingyenes gasztrofesztiválja, 2019-ben Gourmet és Sörfeszt néven. A legnépszerűbb hazai zenekarok mellett külföldi sztárfellépők várják a fesztiválozókat négy napon át a szabadstrandon a „Balaton VOLT Fesztiválján”.

Zamárdi erdős lankáin kijelölt turistaútvonalak segítik a gyalogos, kerékpáros és lovas túrák résztvevőinek tájékozódását. Júliusban és augusztusban a Tourinform iroda a „Zamárdi séták” ingyenes túravezetés keretében mutatja be az érdeklődőknek a település nevezetességeit.