A kisvárosi atmoszférájú Zalakaros Európa egyik legjobb gyógyvizével, a minden generációnak felüdülést és kikapcsolódást nyújtó fürdőcentrumával, a Kis-Balaton közelségével, valamint rengeteg köztéri virággal fogadja az ide érkezőket. 

A zalai kőolajmező feltárásának hozadékaként lelt termálkincs a bázisa a város gyógyfürdőjének (1965). Fokozatos kiépülése révén fedett fürdő, gyógy-centrum, strand- és élményfürdő várja a relaxálni, feltöltődni vagy szórakozni vágyókat. 

Az élményfürdőben (1999) több mint 20 féle vízi attrakció szolgálja a kikapcsolódást. Családosoknak kihagyhatatlanok a kicsiknek és a nagyoknak kialakított különleges csúszdák, a családi szauna, a babáknak a vizes játszótér és a sóhomokozó, és persze a Vízipók-Csodapók kül- és beltéri gyermekélményfürdő-részleg.

A Zalakaros feletti erdős domboldal a város tüdeje. Az erdő szélén a Park utca folytatásában, a település Zalamerenye felőli határán áll a város egyik nevezetes pontja, az Erdészkilátó. Lélegzetelállító kilátás tárul elénk a magasból. Kedvező időjárási viszonyoknál tisztán látható a Kis-Balaton és a Balaton-felvidék. A Parkerdő sétaútjainak bejárása után megpihenhetünk és felfrissülhetünk a Kilátó Borozóban.

Az országos nordic walking élménytúra-sorozat résztvevői jó, ha tudják: nordic walking botok bérelhetők Zalakaroson a Tourinform irodában (Gyógyfürdő tér 10.). Ugyanott a segway-ezés (motoros rollertúra) lehetőségeiről is érdeklődhetnek.

A Zalakaros és Zalakomár között, a várostól 3 km-re, a füves repülőtéren sétarepülést szerveznek a kalandvágyóknak (Újmajor kültelek).