Ahol a város jelképének számító barokk plébániatemplom 44 méteres tornyai magasodnak, évszázadok óta ott a város központja (Széchenyi tér, 1750 és 1760). A műemlék szentélye két, hajója négy boltszakaszos. Freskóit Johann Ignaz Cymball bécsi akadémiai mester festette. A mellékoltárok magyar királyokat ábrázolnak. 

Az északi fal középső mellékoltára a város legrégibb műemlékével, a Pièta-szoborral ékes. Eredetileg a város főutcájának végén állt, magas fehér talapzaton – emiatt Fehérkép utcának nevezték akkoriban.

A Göcseji Múzeumban (Batthyány út 2.) Németh János keramikusművész alkotásai mellett történeti, régészeti és iparművészeti kiállítás látható. A tervek szerint hamarosan Mindszenty József Múzeum és Emlékközpont létesül a múzeum mellett. A Dísz tér közepén bronzból készült, stilizált virág, a város jelképévé vált Göcseji tulipán szökőkútja enyhíti nyaranta a kánikulai forróságot. 

A Hevesi Sándor Színházban (Ruszt József tér 1.) működik a Griff Bábszínház, illetve színészképző stúdió is. A színház előtti tér érdekessége a földönjáró toronyóra. A Mária Magdolna plébániatemplom lecserélt régi óráját sajnálták kidobni, helyette egyedülálló módon egy üvegházban – és 3 méter mély aknában – állították ki. Működését 40 naponta szakember ellenőrzi.

Az eklektikus stílusú Arany Bárány Szálloda (Széchenyi tér 1.) mellett a levéltárral egybeépült egy valaha volt szálláshely: a Kvártélyház. Mária Terézia építtette 1765-ben átvonuló katonái számára. Ma irodaház, belső udvarán nyaranta „Kvártélyház – színház, zene, tánc” címmel előadásokat tartanak.

A hajdanvolt zsinagóga ma a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem (Ady út 14.), a közösségi és a társasági élet fontos helyszíne is. Emeletén a helyi zsidóság múltjáról tekinthetünk meg állandó kiállítást.

A Göcseji Falumúzeum látogatója valójában egy soha sehol nem létezett göcseji faluba érkezik, valamikor a XIX. században. A Zala folyó holtága partján az ország első szabadtéri néprajzi gyűjteménye (1968) a tájegység népi építészetét, a népi életmód eszközeit mutatja be, berendezett házakkal, egységes faluképben. Eredeti helyén egyedül a vízimalom állt, minden mást úgy telepítettek át, hogy a szétbontott épületek elemeit gondosan beszámozták és a múzeumban eredeti formájában újra összerakták. (Falumúzeum u.) 

A falumúzeum az állandó és időszakos kiállítások mellett rendezvényekkel is várja látogatóit: húsvéthétfőn többek között játékos csokoládétojás-keresésben vehetnek részt a gyerekek, Márton-napon pedig ludas programok és ételek vannak terítéken. A „Nálatok laknak-e állatok?” elnevezésű esemény a régi állatvásárok hangulatát idézi meg minden év májusában.

A skanzen szomszédságába betérőknek nem kell külön belépőt váltaniuk! Az 1969-ben létrehozott Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum a hazai szénhidrogén-bányászat és -feldolgozás emlékeinek gyűjteménye – a kitermelés eszközeivel, fúrótornyokkal, gőzgépekkel, himbákkal, kitörésgátlókkal, önjáró lyukfúró-berendezéssel, szeizmikus műszerekkel felszerelt autóval.

A Göcseji úton a zalaegerszegiek kedvelt parkerdejébe, az Alsóerdőre kerékpárút is vezet. A napközis táborral szemben visz az út az Azáleás völgybe: kísérletképpen telepítették a sajátos mikroklímájú, arborétum jellegűvé vált völgybe a távoli tájak növényeit. 

A százméteres tv-toronyhoz a Panoráma úton gyalog, a bazitai úton gépkocsival juthatunk fel. 1975-ben épült a torony, a kilátó és a kávézó a bazitai tető legmagasabb dombján. A körpresszó alatt kilátóterasz van, ahonnan szép időben a Balatonig, illetve az Alpok vonulatáig el lehet látni. Kilátót találunk a Jánkahegyen is, a Gyuri-csárda tetején. 

A várostól északra, a Zala folyó túlsó oldalán a Gébárti-tavat patakok felduzzasztásával hozták létre (1975). Északi része a tóstrand modern kempingezési lehetőséggel; keleti partján termálfürdő épült. A Gébárti-tó partján az Aquacity – 7,5 hektáron – csúszdákkal s más vízi különlegességekkel büszkélkedik. Ez Közép-Európa legnagyobb víztömegű aquaparkja. Aki nem egynapos látogatásra érkezett, az olcsótól a luxuskategóriáig mindenféle szálláshely közül választhat az Aquatherma termálfalu és kemping kínálatából.

A Pálinka és Mangalica Majális e vidék egyik legnépszerűbb gasztronómiai fesztiválja. De a gasztronómiai rendezvények nem merülnek ki ennyiben: Sörfesztivál (szeptember), Tökfesztivál és Pásztorhagyományok napja (szeptember), valamint Mézfesztivál (november) is hívogat Zalaegerszegre minden évben. A GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelepen született alkotások a városi kortárs képzőművészeti gyűjteményt gyarapítják évről évre. 

A várostól csupán 5 km-t kell megtennie annak, aki majd lóháton szeretné felfedezni a környéket. Kiinduló pontja Bagod lovasparkja lehet.