Kis faluban, Zalán született Zichy Mihály (1827–1906), a neves festőművész, Arany János balladáinak illusztrátora, aki párizsi és szentpétervári évei után családjával ide vonult vissza.

Ifj. Alexandre Dumas írta Zichy Mihályról: „A legbámulatosabb kultúrhistóriai alaknak tartom. Benne egyesítve van a világfi és a legfinomabb, legrafináltabb diplomata a világbölccsel és költővel.” Húsz évesen Szentpétervárra került, 1859-ben elnyerte az orosz cár udvari művésze címet. Élt és alkotott Párizsban, Bécsben, Velencében, Magyarországon és Grúziában. Az 1880-as évek második felétől készültek híres illusztrációi Madách: Az ember tragédiája c. művéhez, Arany János balladáihoz, valamint Jókai műveihez. Zichy Mihályt „nemzeti festőjükként” tisztelik a grúzok, mivel ő illusztrálta a grúzok nemzeti eposzának számító, A tigrisbőrös lovag c. verses elbeszélést.

Szülőházában, az Emlékházban (Zichy Mihály u. 20.) fényképek, levelek és dokumentumok segítségével a festő életútját követhetjük nyomon. A cári udvar egykor kedvelt festőjének művészeti korszakait is tanulmányozhatjuk. Kiállították szentpétervári otthona legszebb bútorait, a művész fegyvereit és grúz néprajzi gyűjteményét. A műteremben rajzasztalát, legalább száz – a festő megjegyzéseivel ellátott – tustollát és utolsó, befejezetlen képét helyezték el.