Vonyarcvashegyen túracél lehet a Szent Mihály-dombi és a vashegyi kápolna (1884). A Szent Mihály-dombi kápolna közelében alakították ki a 40 halász emlékhelyét.

Vonyarcvashegyen már messziről látható a Szent Mihály-domb a falu keleti végén. Tetején a kápolnának legendája van. 1739-ben 40 halász rekedt egy jégtábla tetején, a tó közepe felé sodródva. A halászok fogadalmat tettek, ha megmenekülnek, kápolnát emelnek a dombon. A szél egy idő után megfordult és partra segítette a jégtáblát. (Valószínű, hogy csak átépítésről, vagy bővítésről lehetett szó, hisz több mint száz éve állt már ott kápolna.) A Szent Mihály kápolnán kívül a „40 halász emlékhely” is őrzi a legendát. Augusztus elején rendezik meg a 40 Halász Emléknapot −
a balatoni halászok napját.

A környék egyik leglátogatottabb strandján, a Lidón homokos a part, gyermekes családoknak különösen ajánlott. Hét hektáros zöldfelülettel, szörfiskolával, 200 négyzetméteres napozóterasszal, közel egy km-es vízisí- és wakeboardpályával és vízi színpaddal rendelkezik (Fürdő u. 1.).

Mellette a Panoráma kertmoziban gyorsan telik az este, ha a család szórakozásra vágyik.

A Festetics Helikon Taverna (Helikon u. 22.) borászati és gasztronómiai kiállítóterében a szőlőtermesztés múltját bemutató kiállításon legó makettet, 3D-s mozit és green box fotóműhelyt láthatunk, borkóstolókon is részt vehetünk.

A 7,38 m magas fénykereszt a Csándor-hegy tetején található, onnan felejthetetlen balatoni panoráma tárul a látogatók elé. Az odavezető sétaút erdőt szel át.

Vonyarcvashegy központjából a zöld háromszög turistajelzés vezet a Vas-hegyre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Kitaibel-kilátójához. Ez a Keszthelyi-hegység kilátóit összekötő turistaút egyik pihenőpontja. A 17 km-es útvonal a gyenesdiási Nagymező melletti Festetics-kilátótól indul, a gyenesdiási Pető-hegyen álló, Berzsenyiről elnevezett panorámaponthoz, majd a vonyarcvashegyi Kitaibel-kilátóhoz vezet. Végigjárásakor komoly, 700 m-es szintkülönbség jelent kihívást a túrázóknak.