A település elsősorban az első teljes, magyar nyelvű bibliáról ismert, amit Károli Gáspár gönci református lelkész fordított le, majd 1590-ben meg is jelentetett − Vizsolyban. Ehhez kapcsolódóan nyílt meg 2013-ban a Bibliás Könyvesház –, melynek festett kazettás mennyezete is figyelemre méltó –, majd ugyanott 2015-ben a Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum. Ebben az épületben egy korhű, XVI. sz.-i nyomdaműhely, interaktív biblianyomdászat és reformációtörténeti anyag is látható (Szent János u. 82.).

A Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeumba érkező vendégek egy interaktív játék keretében ismerik meg, hogyan is készült a Vizsolyi Biblia (Szent János u. 119.).

A falu másik különlegessége Mézes Gergő (Malom u. 72.) méhészete. Ez a hely a mézzel kapcsolatos élmények birodalma, hiszen ha kedvünk támad, akkor beöltözhetünk méhésznek a helyben vezetett túrához, megkóstolhatjuk a Mézmúzeum kínálatát, vagy akár egy apiterápiára – méhészeti termékek alternatív gyógyászati alkalmazására – is benevezhetünk.