A Nagyharsány feletti Szársomlyó a Villányi-hegység legmagasabb csúcsa (442 m). A déli hegyoldal ritkás karsztbokorerdeiben és a gyepes növénytársulásokban tenyészik a hegy híres növénye, a magyar kikerics. (Mivel a hegy fokozottan védett természeti terület, látogatása csak vezetővel lehetséges: a DunaDráva Nemzeti Park Igazgatóság garantált szakvezetéses túrákat indít szerdától vasárnapig minden nap a Szársomlyóra a Szoborparktól.)

A Szársomlyó keletkezését a nép egy mondához kötötte. Nagyharsányban egy világszép leányra szemet vetett az ördög. Az anya teljesíthetetlennek vélt feltételt szabott a frigy létrejöttéhez: ha az ördög egy éjjel kakasszóig felszántja a hegyoldalt, az övé lehet a lány. Az ördög ekéje elé fogott hat pár fekete macskát és szántani kezdett. Olyan jól haladt, hogy az öregasszony megijedt, s maga kezdett el kukorékolni. Az ördög elhajította ekéjét (abból lett a beremendi hegy), kirázta a földet a bocskorából (abból lett a siklósi hegy), majd nagyot ugrott és bebújt a földbe. Ahol eltűnt, ma is kénes víz bugyog elő, a forrást a lány neve után Harkánynak nevezik. A felszántott hegy meg ottmaradt, még a macskák nyoma is látszik a sziklákon. A mese nyomán a déli domboldal karrmezőjére ráragadt az ördögszántás kifejezés. A macskák körmeinek karcolásai valójában finom oldódási nyomok, a sziklákon lefolyó víz mélyíti azokat a mészkőbe.

A Villányi-hegység lankás lejtőin 18 települést és szőlőültetvényeiket foglalja magába a Villány–Siklósi Borút.

„A villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. A magam részéről bálra csak villányit adnék. Minden előnye akkor bontakozik ki, ha az ember frissen fürdött, borotválkozott, tetőtől talpig átöltözött. Leginkább frakkban vagy szmokingban, hölgyek dekoltázsban. Éppen csak annyi izgalmat kelt, amennyi a táncosok társalgásához kell. Mértéktartó, finom, jólnevelt.” (Hamvas Béla: A bor filozófiája) 

A hegyvonulat lábánál élők – római kori leletek tanúskodnak erről – régóta foglalkoznak szőlő- és bortermeléssel. A villányi és villánykövesdi dűlők neves vörösborai a portugieser, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc és a merlot. A fehérborok közül az olaszrizling, hárslevelű, chardonnay, tramini, rajnai rizling ismertek Máriagyűd, Siklós, Nagyharsány, Kisharsány, Nagytótfalu szőlőültetvényeiről.