A Tatabánya és Tata között, a Gerecse lábánál 1965-ben – augusztus 21-én – megtalált, 350 ezer éves tarkócsont „átírta” az ember fejlődéstörténetéről addig szerzett ismereteinket. Az „első magyar” koponyadarabját Sámuel napján tárták fel. A Samu névre keresztelt Homo erectus seu sapiens paleohungaricus átmenetet képez a még csak fölegyenesedő és a már értelmes ősember között (ún. heidelbergi embertípus).

A Múzeum utca végén, a mésztufabányában feltárt régészeti és őslénytani lelőhelyet a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelye tárja a látogatók elé. Különösen ritka a III. számú lelőhelyen bemutatott, egykori dagonyázó és itatóhely kővé dermedt maradványa, ahol bölény-, medve-, orrszarvú- és szarvaslábnyomok őrződtek meg.

A bemutatóhelyen kérhető a családok számára ajánlott múzeumi vezetőfüzet Sámuel nyomában címmel, mely online is letölthető pdf formátumban a www.mnm.hu oldalról. Kutyásoknak jó hír, hogy a bemutatóhely kutyabarát, így pórázon négylábú kedvencük – akár kicsi, akár nagy – velük tarthat.

A vértesszőlősi hangos faluséta, az audioguide alkalmazás négy nyelven tölthető le. A GUIDE@HAND applikáció okostelefonokon, tableteken elérhető. A régészeti bemutatóhelyen a program segítségével tárlatvezetés hallgatható meg.